Annons

Ommöbleringar drar ut på tiden

Möbelleveran­törernas kamp fastnade i ­detaljerna. Därför dröjer ommöbleringen av kommunernas tjänsterum och förskolor i länet.
Hela upphandlingen måste nu göras om efter åratal av rättsliga ­processer.
Växjö • Publicerad 13 juni 2014

– Vi måste se det här med nya ögon så vi inte hamnar i samma situation igen, säger Växjö kommuns upphandlingschef, David Braic.

Affären som gått i baklås handlar om att få möblera samtliga åtta kommuner i Kronobergs län, regionförbundet och Växjö kyrkliga samfällighet. Och det handlar om stora belopp, runt 65 miljoner kronor under en fyraårig avtalsperiod.

Annons

Slutstriden har stått mellan två giganter på marknaden, Kinnarps och Input Interiör. Båda har ansett sig vara bäst skickade att möblera om. Det har resulterat i en tre år lång rättslig batalj ner på minsta detaljnivå - till exempel om centimeterdjupet av en soffa. Kommunernas upplägg i upphandlingen har öppnat för den här striden och slutklämmen i målet är att underlaget för affären inte höll måttet och att hela upphandlingen måste göras om.

– Vi måste komma ifrån den här detaljnivån helt enkelt. Jag tror vi måste tänka i funktion i?stället. Men det är lättare sagt än gjort. Det här med funktion ska ju ändå ­beskrivas på något sätt. Och ­tycker någon inte att det är transparant så kan vi ­sitta med en överprövning igen, säger David Braic.

Först sent i höst kan det bli aktuellt att går ut med en ny annons till möbel­leverantörerna. Under processens gång har uppmaningen till berörda verksamheter varit att ligga så lågt det bara går med inköp av möbler.

– Men uppstår panik går det inte att hindra dem, säger David Braic.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons