Annons

Öresundståg tillsätter arbetsgrupp för att få bukt med luftkonditioneringsproblemen

Öresundståg ligger under sitt mål att ha 95 procent funktionalitet på sina luftkonditioneringar. Det gör att man nu tillsatt en speciell arbetsgrupp för att få bukt med problemet.
Växjö • Publicerad 2 juni 2018
Flera luftkonditioneringsanläggningar har slutat fungera i värmen.
Flera luftkonditioneringsanläggningar har slutat fungera i värmen.Foto: Arkiv

Majs varma temperaturer ställer till problem för tågen. Enligt uppgifter till Smålandsposten har flera vagnar på Öresundstågen mellan Kalmar, Malmö och Köpenhamn haft trasiga luftkonditioneringsanläggningar. Det har gjort att temperaturerna blivit väldigt höga i vagnarna.

Magnus Andersson, som jobbar på Öresundstågs och Skånetrafikens verksamhetsjour, bekräftar att tågen haft problem med luftkonditioneringsanläggningarna och att man nu tillsatt en särskild arbetsgrupp för att komma tillrätta med problemet.

Annons

– Vi har som mål att ligga på 95 procent i funktionalitet. Det gör vi inte just nu så därför har vi en arbetsgrupp som tittar närmare på det här, säger Magnus Andersson.

Öresundståg har svårt att hålla tempen i den extrema värmen.
Öresundståg har svårt att hålla tempen i den extrema värmen.Foto: Johan Nilsson / TT

Men det är inte bara värmen som ställer till det för kylaggregaten. Den stora mängden pollen i luften täpper igen luftfiltren vilken gör att nedkylningen slutar fungera.

– Men nu ökar vi rengöringen av de här filtren för att komma åt problemet, säger Magnus Andersson.

Magnus Andersson berättar att det inkommit en hel del klagomål gällande hög värme i kupéerna som man nu tittar närmare på. Men om det är så att man hamnar i en vagn utan luftkonditionering uppmanar han resenären att söka sig vidare till en annan vagn, där den kanske fungerar.

– Oftast är det en eller två enheter utslagna. I många fall kan man då flytta till en del där det är en fungerande AC, säger han.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons