Annons

Originalbagarn i konkurs – 60-tal anställda berörs

Originalbagarn, som har sitt limpbageri på Storgatan i Växjö med ett 60-tal anställda, har försatts i konkurs.
–Den extremt varma sommaren tog knäcken på företaget, säger bolagets koncernchef Magnus Norbäck.
Växjö • Publicerad 14 september 2018
Originalbagarn i Växjö har försatts i konkurs.
Originalbagarn i Växjö har försatts i konkurs.Foto: Lars-Goran Rydqvist

År 2014 tog det nystartade företaget Originalbagarn över driften av klassiska bageriet Växjöbagarn, som då hade gått i konkurs.

Fabriken på Storgatan i Växjö har i dagsläget ett 60-tal anställda och tillverkningen är i gång sex dagar i veckan.

Annons

Nu har Originalbagaren försatts i konkurs vid Solna tingsrätt på egen begäran eftersom företaget är på obestånd. Konkursen berör även Originalbagarns två dotterbolag. Sammanlagt i koncernen berörs cirka 150 anställda i Växjö, Nynäshamn och Omne i Ångermanland.

– Det är otroligt tråkigt. Det handlar om problem med lönsamheten och man kan säga att det var den extremt varma sommaren som tog knäcken på företaget, säger Originalbagarns vd och koncernchef Magnus Norbäck.

– Det här är en bransch med låga marginaler och trots att vi har ökat vår omsättning, har en fantastisk personal och stor förfrågan från våra kunder så gick det inte att driva verksamheten längre, fortsätter han.

Enligt Magnus Norbäck blev Originalbagarns kostnadsproblem akuta under sommaren.

– Värmen gjorde att vi fick produktionsproblem i våra fabriker och det ledde även till att vår försäljning störtdök.

En tredje faktor som Magnus Norbäck nämner är den dåliga spannmålsskörden på grund av torkan.

– Priserna på de råvaror som vi måste köpa in, till exempel mjöl, rapsolja och margarin, har stigit med cirka 30 procent. Kostnadsökningen gjorde helt enkelt att styrelsen tvingades ta beslut om konkurs.

Vad händer med de anställda vid fabriken i Växjö?

– Konkursförvaltarens ambition är att fortsätta att driva verksamheten vidare. Så de anställda får fortsätta gå till sitt arbete och sedan hoppas vi att det går att hitta nya ägare som kan köpa upp konkursboet och driva verksamheten vidare, säger Magnus Norbäck.

Mats Emthén har utsetts till konkursförvaltare.

Annons

– Vi kommer gå ut på bred front för att hitta köpare och vi har redan fått kontakt med intressenter.

Men bageribranschen har ett tufft läge med relativt låga marginaler på bageriprodukter. Kunderna är stora livsmedelskedjor som i sin tur har en press på sig att hålla priserna nere.

– Men jag kan väl säga att det här är i grund och botten en fin verksamhet så vi har goda förhoppningar om att hitta en lösning. Sedan kan man ju inte garantera det på något sätt, säger Mats Emthén.

Jesper MarkenSkicka e-post
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons