Annons

Orkidé pausar planerad exploatering

Hagavik står på tur för exploatering.
Det ser ut att ta längre tid än beräknat.
Det dök upp en rödlistad orkidé på vägen.
Växjö • Publicerad 26 februari 2019 • Uppdaterad 27 februari 2019
Knärot är en lågvuxen orkidé med krypande, grenig jordstam och blomställning som kan bli ett par decimeter hög. Den blommar i juli-augusti, enligt artdatabanken. Orkidén är fridlyst enligt Artskyddsförordningen.
Knärot är en lågvuxen orkidé med krypande, grenig jordstam och blomställning som kan bli ett par decimeter hög. Den blommar i juli-augusti, enligt artdatabanken. Orkidén är fridlyst enligt Artskyddsförordningen.Foto: Lennart Ernstsson

– Vi måste få en dispens från länsstyrelsen för att kunna bebygga området. Vi jobbar med en dispensansökan just nu, säger kommunekologen Martin Unell.

Den fridlysta och rödlistade orkidén knärot växer i gammelskogen i Hagavik norr om Växjö. Kommunen vill exploatera området och hoppas på dispens för att kunna flytta på plantorna.
Den fridlysta och rödlistade orkidén knärot växer i gammelskogen i Hagavik norr om Växjö. Kommunen vill exploatera området och hoppas på dispens för att kunna flytta på plantorna.Foto: Lennart Ernstsson

Orkidéer är fridlysta i Sverige. Det gäller även knärot, en lågväxt orkidé som växer i gammelskogen i Hagaviksområdet fem kilometer norr om Växjö.

Annons

Fridlysningen innebär att den inte får grävas upp eller skadas på något sätt. Det har komplicerat den kommunala processen med att ta fram en detaljplan för det aktuella området.

– Ja, det har det gjort och fördröjt det. När vi vill bygga där den växer blir det ju en konflikt eftersom vi förstör livsmiljön, säger Martin Unell.

– Det är en väldigt vacker art och trevlig att se i skogen. Det skulle vara tråkigt om den försvinner från alla skogar, säger orkidéexperten Samuel Johnson om knäroten.
– Det är en väldigt vacker art och trevlig att se i skogen. Det skulle vara tråkigt om den försvinner från alla skogar, säger orkidéexperten Samuel Johnson om knäroten.Foto: Thorsten Jansson

Kommunen hade kommit en bra bit på väg i sitt planarbete när det kom signaler i somras om att orkidén slagit rot i mossan mellan de grova gran- och tallstammarna ute i Hagavik.

Efter att ha anlitat naturvårdskonsulenten Tobias Ivarsson stod det klart att den rödlistade arten fanns i området, vilket inte uppmärksammats i tidigare inventeringar.

– Det var ganska rikligt faktiskt. Ofta ser man bara något enstaka exemplar men jag hade väl i alla fall över hundra plantor där i området. Sådana skogar är ganska sällsynta nu för tiden, säger Tobias Ivarsson.

Luftfuktigheten och en stabil temperatur, som finns inne i en storväxt gammal skog, passar orkidén bäst. Kalhyggen - och stormar som Gudrun och Per - är rena döden för knäroten.

– Den överlever inte om man kalhugger mark. Den klarar inte fasen med gräs och högvuxna örter, säger Tobias Ivarsson.

Arbetet med att ta fram en detaljplan för etapp två i Hagaviksprojektet har fått pausa på grund av orkidén och när det kan komma igång igen är oklart.

Tanken från kommunens sida är att flytta på plantorna. Expertis på orkidéer är anlitad för att gå igenom regelverket för artskyddet inför ansökan om dispens hos länsstyrelsen.

En av experterna på området är Samuel Johnson, i dag miljökonsult på WSP. Han arbetade tidigare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Enligt honom går det att flytta på knäroten.

Annons

– Det är fullt möjligt. Jag har gjort det själv i ett forskningsprojekt som jag har deltagit i, säger han.

Det handlar om ett treårigt projekt i skogarna i norra delarna av Hälsingland.

– Det var för att undersöka hur den påverkas av att stå i olika typer miljöer. Då flyttade jag på den och det gick alldeles utmärkt, i alla fall under de tre år som den här undersökningen pågick. Rötterna ligger i mossan, i förnan. Den är lätt att gräva upp, säger Samuel Johnson.

Om Länsstyrelsen i Kronoberg går med på att ge kommunen dispens kan det bli flytta av för knäroten i Hagaviksskogen.

– Ett förslag är att flytta orkidéerna till en annan plats i Växjö, där de ska kunna leva vidare, säger Martin Unell.

– Vi jobbar nu på att hitta en lösning. Det kanske går att flytta orkidéerna, säger Martin Unell, kommunekolog,
– Vi jobbar nu på att hitta en lösning. Det kanske går att flytta orkidéerna, säger Martin Unell, kommunekolog,Foto: Lennart Ernstsson

Orkidéns existens har inneburit en helt ny fas i exploateringsplanerna för Hagaviksområdet. Artskyddet kräver det men det är också värt mödan, anser orkidéexperten Samuel Johnson.

– Det är en väldigt vacker art och trevlig att se i skogen. Det skulle vara tråkigt om den försvinner från alla skogar, vilket den ju gör om man avverkar skogar för ofta. Den finns främst i äldre skogar för den hinner inte etablera sig i skogar som avverkas efter 70 år.

– Det är inte så att ekosystemet skulle kollapsa om den skulle försvinna. Det har mycket att gör med en slags etisk aspekt, har vi rätt att göra så att arter försvinner?

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons