Annons

Oro hos cityhandlare

I takt med att Samarkand expanderar sprids en oro bland Växjös butiksägare. Många är rädda att butikerna i stan kommer att tappa kunder till gallerian.
Växjö • Publicerad 2 augusti 2010
Petra Johansson är butikschef på Rågårds modehus i Linnégallerian. Snart lägger butiken ner och i stället öppnar man en butik i de nybyggda lokalerna på Samarkand.
Petra Johansson är butikschef på Rågårds modehus i Linnégallerian. Snart lägger butiken ner och i stället öppnar man en butik i de nybyggda lokalerna på Samarkand.Foto: Olof Elfverson
Vad händer med butikerna på Storgatan när Samarkand byggs ut? En del butiksägare i centrum är rädda att tappa kunder.
Vad händer med butikerna på Storgatan när Samarkand byggs ut? En del butiksägare i centrum är rädda att tappa kunder.Foto: Lena Gunnarsson
Vad händer med butikerna på Storgatan när Samarkand byggs ut? En del butiksägare i centrum är rädda att tappa kunder.
Vad händer med butikerna på Storgatan när Samarkand byggs ut? En del butiksägare i centrum är rädda att tappa kunder.Foto: Lena Gunnarsson

Många av butikerna inne i Växjö stad kommer att etablera sig också på Samarkand till hösten eller våren. Men det finns de som bommar igen för gott i stan och väljer att helt flytta sin verksamhet till köpcentret. Rågårds modehus stänger sin butik i Linnégallerian inom en snar framtid och öppnar i stället en ny.

– Det har gått lite upp och ner med butiken här i stan så vi vill inte missa chansen att etablera oss på Samarkand, säger butikschefen Petra Johansson.

Annons

Hon menar att det gäller att hänga på när det händer något och att det finns uppenbara fördelar med att finnas på Samarkand.

– Det är mer lättillgängligt där. Jag tror att kunderna uppskattar att parkeringen är gratis och att allt finns på ett ställe. Man kan shoppa kläder, storhandla på ICA Maxi och barnen kan gå på McDonald?s, säger Petra Johansson.

Gratis parkering och fler parkeringsplatser i stan är något som Göran Magnusson har efterlyst en längre tid. Han äger butikerna Birgittasmycken AB och Frimärkscentrum AB som ligger i centrala Växjö och menar kunderna kommer att lockas från stan till Samarkand när de nya butikerna öppnas.

– Jag tror att butikerna i city kommer att förlora kunder på det här. Den största anledningen är att parkeringen är gratis ute på Samarkand. Jag anser att det är direkt fientligt av kommunen att inte göra något åt de dyra parkeringarna inne i stan. På det här sättet gör de sitt bästa för att styra trafiken från centrum.

Amir Naimi äger Skåres konditori i stan och öppnar till hösten också en restaurang ute på Samarkand. Precis som Petra Johansson tror han att köpcentrat kommer att locka folk på grund av den tillgänglighet och mångsidighet det erbjuder.

– Det har inte hänt så mycket i Växjö stadskärna de senaste åren vilket är synd. Rädslan finns att folk ska vara ute på Samarkand i flera timmar, och vem vill då komma in till stan? Dessutom finns parkeringen precis utanför entrén. På vintern tror jag att man resonerar som så att det är jobbigt att gå långt i slasket för att komma till butikerna i city. Då är Samarkand ett bättre alternativ, säger han.

Trots att Amir Naimi känner en viss oro för vad som kommer att hända med city tror han att kunderna kommer att hitta tillbaka till stan när nyhetens behag har lagt sig.

– Jag ser Samarkand som någonting positivt för Växjö men jag tror att det finns en risk att butikerna i stan tappar en del kunder, åtminstone till en början. Det problem som kan uppstå för butiksägare är att klara de första, kritiska månaderna, säger han.

Erika Hedman Bergström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons