Annons

Oro i Växjöortens fältrittklubb

Växjöortens fältrittklubb är en förening med framtidstro. I oktober väntas kommunfullmäktige bevilja klubben ett lån till en ny ridsportanläggning. Men det är också en förening där två nyligen avhoppade styrelsemedlemmar kräver hela styrelsens avgång. Plus att en medlem polisanmält en ledamot.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2018

Sedan Smålandsposten för en dryg vecka sedan skrev om att Växjö kommun väntas bevilja ett lån på 55 miljoner kronor till en ny ridsportanläggning i Bergunda har flera oroliga medlemmar i Växjöortens fältrittklubb hört av sig. Det pratas om tystnadskultur, dolda agendor och en oro för att ridskolan kommer i kläm.

Upprinnelsen är ett extrainsatt styrelsemöte i juli som avhandlade en enda punkt. Den att säga upp en boxhyrare som ansågs obekväm. Vid mötet hoppade två styrelseledamöter av och krävde samtidigt att sittande styrelse ställde sina platser till förfogande. Man ville också att medlemmarna skulle få säga sitt vid ett extrainsatt möte.

Annons

– Skälen för uppsägningen var för vaga. Man kan inte behandla människor så. Det skapar inte förtroende för föreningen. En sund förening tar tillvara det som är viktigt och det är medlemmarna. VFK är en fin förening som förtjänar ett bra samspel mellan styrelse och medlemmar. Det är inte minst viktigt för framtidens satsningar i klubben, säger en avhoppad styrelseledamot.

Många medlemmar i Växjöortens fältrittklubb är oroliga efter det att en medlem vräkts och anklagats för stöld. ”Det känns som om styrelsen kör sitt race. Det är inte längre lika kul att komma till stallet”, säger en medlem som vill vara anonym.
Många medlemmar i Växjöortens fältrittklubb är oroliga efter det att en medlem vräkts och anklagats för stöld. ”Det känns som om styrelsen kör sitt race. Det är inte längre lika kul att komma till stallet”, säger en medlem som vill vara anonym.Foto: Per-Erik Sandebäck

De båda avhoppade har i en skrivelse till sittande styrelse påtalat sin bestörtning över styrelsens agerande kontra boxhyraren.

– Jag valde att avsäga mig uppdraget för styrelsen tog ett beslut jag inte vill kopplas ihop med. Vi har inte fått något svar på vår skrivelse, säger den andra avhoppade styrelseledamoten.

Den uppsagda boxhyraren, Johanna Vaara Sjösten, säger att hon är ”knäckt” efter det som inträffat.

– Jag blev anklagad för stöld och fick veta att mitt beteende och personlighet inte passar in i stallet. Jag har hyrt box i Bergunda i många år och jag har inte stulit något. Därför har jag polisanmält en styrelseledamot för förtal, säger Johanna Vaara Sjösten.

Flera medlemmar som kontaktat Smålandsposten pratar om en förening där det råder tystnadskultur, där medlemmarna varken får svar på sina frågor eller information. Något som också Svenska ridsportförbundet fått ta del av.

– Efter det som hänt känner jag att man får passa sig för vad man säger. Nästa gång kanske det är min tur. Jag har svårt att förstå styrelsens agerande. Det är fantastiskt att kommunen vill satsa på ridsporten och en ny anläggning vore verkligen drömmen, men jag kan inte riktigt glädjas, för det känns inte som att det går rätt till i föreningen, säger en medlem som först ville ställa upp med namn, men sedan ändrade sig med oro för repressalier.

Tobias Jönberg är ordförande i VFK och han vill inte kommentera kravet på att styrelsen bör avgå.

– Man ska komma ihåg att det inte är lätt att få folk att sitta i styrelser. Det är ingen enkel sits för oss. Det handlar inte om någon uteslutning av medlemmen utan om en stallplats som sagts upp, säger Tobias Jönberg.

Tobias Jönberg känner ingen oro för VFK och han betonar att det kommunala lånet till klubben inte är beviljat än.

Annons

– Vi har kö till vår ridverksamhet och att två ledamöter väljer att avgå ser jag inget konstigt med. Den nya anläggningen ska byggas i Bergunda, drivas av ett fastighetsbolag, och alla klubbar kommer att få tillgång till den. Men ingenting är beslutat ännu.

Känner du att styrelsen har medlemmarnas stöd?

– Jo. Sedan är det omöjligt att vara alla till lags, säger Tobias Jönberg.

Tycker du att VFK:s medlemmar är tillräckligt informerade?

– Det enskilda fallet vill jag inte kommentera, men när det gäller vår nya anläggning har ritningar suttit uppe i stallet i ett halvår. Vi kommer också att svara förbundet, säger Tobias Jönberg.

Kicki Ronnerberg-Bäckman är chef för förbund och samhälle vid Svenska ridsportförbundet:

– Vi försöker ha en dialog med våra föreningar som handlar om vår idrotts värdegrund. Om hur man är mot varandra och våra hästar. Rena personkonflikter går vi inte in i, säger hon.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons