Annons

Ovanligt många viltolyckor i Växjö

Det finns goda skäl att ta det lugnt bakom ratten och räkna med risk för viltolyckor även på stadsnära vägar. Bara på Österleden i Växjö har det hittills i år inträffat 19 olyckor med rådjur.
Växjö • Publicerad 17 augusti 2010

Bara på Österleden i Växjö har det hittills i år inträffat 19 olyckor med rådjur.

– Det är rekord. Tidigare år har antalet viltolyckor på sträckan mellan Fagrabäcksrondellen och avfarten till Norremark legat på omkring 10. Trots att det är mycket kvar av det här året är olycksiffran nu redan uppe i 19, säger Lennart Nilsson.

Annons

Tillsammans med tre andra arrenderar han jaktmark i området av Växjö kommun och stiftet och har fått ta hand om de flesta påkörda djuren.

Den senaste utryckningen fick Lennart Nilsson göra när ett rådjur körts på vid midnatt för en månad sedan.

– Bilisterna borde ta det lugnare här. Jag är rädd för den dag när någon väjer för ett rådjur och frontalkrockar med mötande bil, det har vi sluppit hittills.

I vintras fick han Vägverket att reagera snabbt sedan flera olyckor inträffat på kort tid. Viltvarningsskyltar kom upp och fanns kvar till fram på vårkanten. Nu finns en begäran hos Vägverket om viltstängsel längs Österleden.

Lennart Nilsson konstaterar att olyckor skett på flera ställen på sträckan även om risken tycks ha varit lite större där mitträcket börjar på vägen mot Norremark.

Under årets första tre månader när viltet, pressat av vintern, ofta tog sig över Österleden för att söka mat i villaträdgårdar på stadsdelen Norr var olycksrisken extra stor.

– Vid sex- och sjutiden på morgonen då det började röra sig i husen valde rådjuren att dra sig tillbaka till skogen och korsade Österleden vid en tidpunkt när biltrafiken också kommit i gång. Då hände en hel del, säger Lennart Nilsson.

– Nu är det dessutom bara en tidsfråga innan det smäller med vildsvin. De finns i närheten och i fjol blev ett vildsvin påkört på väg 25 vid utfarten från Högstorp. Risk att krocka med älg finns också, säger han.

Skogsförvaltare Kurt Jakobsson på Växjö kommun menar att risken för viltolyckor snarare är större nära tätorter än på landsbygden.

– Djuren blir lättare skrämda och kan då rusa rakt upp på en väg.

Annons

– Att många olyckor sker på Österleden kan bero på att viltstängslet på 25:an leder djuren däråt, säger han och förklarar att andra vägar i Växjö där vilt ofta blir påkört är i båda ändarna av Norrleden; vid Sandsbro och Helgevärma.

– Den senaste tiden när råbockarna hävdat revir har fem rådjur blivit påkörda längs Norrleden, säger han.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons