Annons

Överklagande försenar restaurang vid Växjösjön

I maj skulle restaurangbygget vid Växjösjön ha kommit i gång, men ett överklagande av tomträttsavtalet har försenat planerna. En invigning till jul är utesluten.
- Jag hoppas vi kan öppna i maj nästa år, säger krögaren Muhammed Alwali.
Växjö • Publicerad 10 augusti 2010
Han har ritningarna i handen och för tomträtten betalar han redan. Men för Muhammed Alwali är det bara väntan som gäller. Ett överklagande har försenat bygget av restaurangen vid Växjösjön.
Han har ritningarna i handen och för tomträtten betalar han redan. Men för Muhammed Alwali är det bara väntan som gäller. Ett överklagande har försenat bygget av restaurangen vid Växjösjön.Foto: Linn Hedesström Blad

Muhammed Alwali, som otåligt väntar på sin nya restaurang, var klar med sina planer i oktober. Han vet redan i detalj hur öppningsdagarna ska se ut och på kommunens hantering har han ingenting att klaga. Detaljplanen har sedan länge vunnit laga kraft och i maj var det klart med ett tomträttsavtal efter beslut i kommunstyrelsen.

I stället är det den rättsliga processen som tar tid. Tomträttsavtalet överklagades och ännu finns inga datum för när förvaltningsrätten i Växjö tar upp målet. I överklagan fanns också en önskan om inhibition – att avtalet inte gäller förrän dom i målet har kommit – men det har förvaltningsdomstolen sagt nej till. I den delen har ärendet redan överklagats vidare, men både kammarrätten och regeringsrätten har sagt nej till prövningstillstånd.

Annons

Restaurangen vid Växjösjön ska bli en 30 meter lång byggnad i två plan, med mycket glas och plats för stor uteservering. Det är bygge på runt tolv miljoner, som skulle avsluta Muhammed Alwalis långa krögarbana i Växjö. Tomträttsavtalet, som kostar honom 138 000 kronor om året har han redan börjat betala, men på grusplanen vid Växjösjöns norra strand händer ingenting. När byggarna kan komma dit vet ingen.

- Det är inte bara jag som förlorar på det här. Restaurangen skulle ge ett 30-tal jobb och mycket pengar till Skatteverket, säger Muhammed Alwali, som oavbrutet får frågor om när bygget kan starta.

Att det inte blir några julbord med utsikt över Växjösjön är alltså uppenbart. Förhoppningen är i stället att dörrarna ska kunna slås upp i maj 2011. I överklagandet diskuteras detaljplan, parkeringsplatser, närheten till järnvägen med mera, men för förvaltningsrätten handlar det om att göra är en laglighetsprövning av kommunens tomträttsavtal. Vad rättens beslut kommer att innebära återstår att se – och om det kommer att vandra vidare till fler rättsliga instanser.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons