Annons

P-däck vattenskadat

På grund av en vattenskada är p-däcket vid Limnologen avstängt sedan flera veckor. Felen upptäcktes vid en besiktning.
– Ingen billig historia, säger Robert Andersson på ansvariga Martinsons Byggsystem AB.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2012
Parkeringsdäcket vid Limnologen täcks nu av presenning i väntan på bättre väder. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Parkeringsdäcket vid Limnologen täcks nu av presenning i väntan på bättre väder. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

De fyra trähusen i kvarteret Limnologen började byggas 2007, invid husen ligger p-däcket där de boende hyr p-platser. Förra vintern gjordes en garantibesiktning av parkeringsdäcket och då upptäckte besiktningsmannen att det var fel på asfalten.

– Den var för mjuk, det blev märken i asfalten av bilarnas hjul. Dessutom hade det läckt in vatten på vissa ställen och det hade skadat träkonstruktionen, säger projektledare Robert Andersson på Martinssons Byggsystem AB som byggt de fyra höghusen och parkeringshuset.

Annons

Asfalten, tätskiktet och de träplattor som låg på limträbalkarna togs helt enkelt bort. Två anställda från Martinsons i Bygdsiljum sydväst om Skellefteå monterade nya träskivor och just nu ligger det presenning på övre planet i väntan på bättre väder. Delar av arbetet görs av NCC.

– Tätskikt och asfalt kan inte läggas när det regnar. Just nu ligger vi två veckor efter planering men jag hoppas arbetet ska vara klart inom två och en halv vecka, säger Robert Andersson.

Vad det kostar att åtgärda felen vill han inte gå in på med det rör sig om sexsiffriga belopp för företagets del. Bostadsrättsinnehavarna betalar inget.

– Ett misstag har begåtts när det byggdes, vi har olika teorier om orsaken men det vill jag inte gå in på. Vi utnyttjade inte den kunskap vi har inom företaget till fullo, säger Robert Andersson.

För att kompensera bostadsrättsinnehavarna som mister sina p-platser på övre plan har byggföretaget hyrt parkeringsplatser på Willys. Bilägare med plats på undre plan, som är avstängt kortare tid, får lösa parkeringen själva.

– Det finns inga fler p-platser. Förhoppningsvis får de tillbaka sina platser nästa vecka.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons