Annons

Påtänd efter passiv rökning

Föraren hade spår av hasch i blodet här han stoppades av polisen och åtalades för rattfylleri.
Nu har han friats i domstol efter att ha förklarat att han fått i sig drogen genom passiv rökning.
Växjö • Publicerad 28 februari 2014

Den 23-årige Alvestabon och ett par kompisar satte sig i bilen och körde till Växjö i slutet av september förra året. Han berättar att han fick uppdraget att köra bilen eftersom han inte rökt på. Men när de stoppades av polisen på en av Växjös gator hade han ändå spår av hasch i blodet, enligt analyssvaret.

Han åtalades för rattfylleri och ringa narkotikabrott och ställdes nyligen inför rätta i Växjö tingsrätt. Men nu frias han helt av domstolen. 23-åringens version är att passagerarna förmodligen rökte hasch under färden och att bilen var ”väldigt rökig”. Men han kände sig inte alls påverkad själv och försäkrar att om han gjort det så skulle han aldrig ha kört bilen. Han förklarar att han måste ha fått i sig narkotikan genom passiv rökning och säger att han inte visste att det var möjligt.

Tingsrättens bedömning är att det inte är en helt orimlig förklaring och anser att åklagaren inte lyckats slå hål på 23-åringens version. Därför ogillas åtalet.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons