Annons

Patient isolerad i femton månader

En patient på Rättspsykiatriska regionkliniken har varit isolerad sedan oktober 2012. Trots flera påpekanden från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och löften från kliniken har inga förändringar gjorts.
Växjö • Publicerad 11 februari 2014

Patienten, som har diagnosen Tourettes syndrom, vårdas enligt lagen om rättspsykiatrisk tvångsvård och har varit på Rättspsykiatriska region- kliniken sedan 2009. Sedan mitten på oktober 2012 har han varit isolerad med tillsyn fyra gånger i timmen dygnet runt.

Enligt kliniken har patientens symtom tilltagit och enligt IVO har det med isoleringen att göra.

Annons

IVO påpekar i sin rapport flera brister som strider mot bland annat lagen om psykiatrisk tvångsvård. Isolering får användas i skyddssyfte och enligt huvudregeln bara i åtta timmar. Tiden kan förlängas men bara om patienten på ett aggressivt eller störande sätt försvårar vården av andra patienter.

IVO finner inga uppgifter på att patienten försökt skada medpatienter, trots att regionkliniken tidigare angett det. Snarare att isoleringen har gjorts för att undvika våld mot personal.

Det har inte framkommit i utredningen vilken behandling som planeras med anledning av patientens försämrade tillstånd. IVO påpekar också att miljön som patienten bor i inte är bra. Regionkliniken har tidigare lovat en ombyggnad, något som skulle vara klart under våren 2013. Men i november hade inget skett.

Senast den siste februari ska regionkliniken redovisa för IVO vilka åtgärder som kommer göras för att skapa en bättre vårdmiljö, vilka kompetens- höjande insatser personalen ska få och vilka insatser som görs för att bryta isoleringen. Samt redovisa planerad behandling av patienten.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons