Annons

Pedofilen är inte psykiskt sjuk

Pedofilen hade 13 200 bilder och över 1 000 filmer när polisen slog till. Barnporrsamlingen byggdes upp direkt efter att han avtjänat straff på sammanlagt sju års fängelse.
Men mannen är inte psykiskt sjuk – det har läkare nu konstaterat.
Växjö • Publicerad 18 november 2014

”NN har ej begått den åtalade gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning”, är slutsatsen i det rättspsykiatriska utlåtandet och läkaren påpekar dessutom att mannen inte var psykiskt sjuk vid undersökningstillfället.

Därmed kan Växjöbon inte heller denna gång dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård. Huvudförhandlingen fortsätter i morgon i Växjö tingsrätt.

Annons

Brottsmisstankarna är grovt barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering. Tidigare har domstolen slagit fast att det finns övertygande bevisning om att mannen begått de åtalade gärningarna.

Den 37-årige datateknikern dömdes 2009 till fem års fängelse för bland annat barnvåldtäkter på sju pojkar. I december 2012 straffades han med ytterligare två års fängelse för våldtäkter och andra sexövergrepp mot barn som var mellan ett och fyra år gamla.

37-åringen frigavs villkorligt den 17 april i år med en återstående strafftid på åtta månader och bosatte sig på en ny adress i Växjö. I den villkorliga frigivningen fanns särskilda föreskrifter för att minska återfallsrisken samt för att skydda brottsoffren. En av föreskrifterna var att han ska vistas i Växjö kommun eftersom brottsoffren fanns i närliggande kommuner.

Men det dröjde enbart en vecka efter frigivningen innan mannen började samla på stora mängder barnporr. När Kronobergspolisen gjorde husrannsakan hos mannen i september hittades över 13 200 bilder och 1 000 filmer. 37-åringen, som tidigare ingått i internationella pedofilnätverk, hade även spritt stora delar av materialet.

Risken är hög för att mannen återfaller i liknande brottslighet, enligt kriminalvårdens egen bedömning.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons