Annons

”Personen är både aggressiv, förolämpar och går till fysiskt anfall”

En aggressiv biblioteksbesökare hotade anställda och kastade en bok. En annan besökare uttalade sexistiska kommentarer till en anställd. En av händelserna har polisanmälts.
Växjö • Publicerad 30 mars 2022

Här saknas innehåll

Tre tillbud med hotfulla och aggressiva personer har anmälts till Linnéuniversitetet av personal på universitetsbiblioteket.

En kväll tidigare i år kom en besökare in på universitetsbiblioteket i Växjö och sa till en medarbetare: ”Är inte det där lite för sexigt klätt för att jobba på biblioteket?”

Annons

Medarbetaren tyckte att händelsen var obehaglig och var på sin vakt på vägen hem efter jobbet. ”Jag uppfattar den här personen som ganska oförutsägbar”, står det i tillbudsanmälan där det också framkommer att besökaren är en välkänd person på campus. I anmälan framgår det att personen ofta kommer fram till disken och vill prata och ha hjälp. ”Efter den här händelsen kände jag mig obekväm, otrygg, ville inte gå ut med böcker i bibliotekslokalen.”

Överbibliotekarie Catta Torhell berättar att flera åtgärder vidtagits vid universitetsbiblioteket.
Överbibliotekarie Catta Torhell berättar att flera åtgärder vidtagits vid universitetsbiblioteket.Foto: Linnéuniversitetet
”Vår säkerhetsansvarige kommer att ha ytterligare en genomgång med medarbetarna.”
Catta Torhell, överbibliotekarie

Vid ett annat tillfälle pratade en biblioteksanställd med en arg låntagare i telefon. Fakturan för bortslarvade böcker hade enligt uppringaren gått till Kronofogden. Under samtalet blev låntagaren enligt tillbudsanmälan allt mer irriterad och förolämpade den biblioteksanställda. Personen var hotfull och krävde att fakturan skulle avskrivas, annars skulle en annan person komma till biblioteket. Senare samma dag kom en utomstående person till universitetsbiblioteket och frågade efter den berörda medarbetaren. ”Jag undviker att gå ut i disken för att inte visa mig, men hör invektiven över mig på håll”, skriver anmälaren.

Men historien slutar inte där.

För dagen efter kommer den aggressiva personen tillbaka till biblioteket. Enligt ytterligare en anmälan är personen uppretad sedan tidigare. Flera medarbetare blir inblandade. ”Personen är både aggressiv, förolämpar och går till fysiskt anfall genom att kasta en bok in bakom informationsdisken och gör ett försök att välta datorn som står på disken”, står det i anmälan.

Situationen blev så laddad att personalen till sist tryckte på överfallslarmet. När den aggressive besökaren uppfattade detta gick vederbörande iväg innan vaktbolaget kom.

Överbibliotekarie Catta Torhell vid universitetsbiblioteket berättar att fallet med den aggressiva besökaren har polisanmälts.

– Vi har även dragit igång flera insatser. Vi har dels samlat de medarbetare som var berörda, dels sett över alla rutiner kring våra larm. Vår säkerhetsansvarige ska ha ytterligare en genomgång med medarbetarna, säger Catta Torhell.

Flera insatser har satts in på universitetsbiblioteket efter incidenter med aggressiva besökare.
Flera insatser har satts in på universitetsbiblioteket efter incidenter med aggressiva besökare.Foto: Hilda Frankki
Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons