Annons

Peter Aronsson installerad som ny rektor

Till trumpetfanfarer installerades under fredagen Linnéuniversitetets nya rektor Peter Aronsson. Förre rektorn Stephen Hwang var officiant och räckte över rektorssmycket och önskade lycka till.
Växjö • Publicerad 1 december 2017

Peter Aronsson har nu krönt sin akademiska karriär genom att ha installerats som rektor. Ceremonin skedde i universitetets Ikea-sal i Växjö.

– Det känns fantastiskt bra. 1982 började jag mina studier här. Det har inte funnits med i min föreställningsvärld att jag skulle bli rektor, sade en mycket nöjd Peter Aronsson, strax innan han skulle kliva in i salen.

Annons

Ikea-salen var välfylld av ledande personer från universitetet och andra inbjuda. Ett kort mingel hölls innan rektorsinstallationen.

Peter Aronsson blir rektor för Linnéuniversitetet med sammanlagt 34 000 studenter i Kalmar och Växjö.
Peter Aronsson blir rektor för Linnéuniversitetet med sammanlagt 34 000 studenter i Kalmar och Växjö.Foto: Urban Nilsson

Peter Aronsson berättade i sitt installationstal om universitets utveckling och vilka utmaningar lärosätet har framför sig. Det är en lärdomsanstalt som knyter an till en tusenårig tradition.

– Universitetet ska också finnas mitt samhället som behöver den kunskap som kommer fram här, sade han.

En tredje aspekt är att ge individen möjlighet att utvecklas, skapa intresse och tillföra ny kunskap.

Konferencier Christina Dahlgren påminde om att det i år är 50 år sedan Växjö blev universitetsfilial och 40 år sedan Växjö och Kalmar blev egna högskolor. Sjöfartshögskolan startade för 175 sedan.

Vid första starten fanns 200 studenter och i dag är Peter Aronsson rektor över 34 000 studenter. Sammanlagt har 400 000 studenter fått sin bildning vid högskolan och universitetet.

Ett kort mingel hölls innan Peter Aronsson installerades som rektor på Linnéuniversitetet.
Ett kort mingel hölls innan Peter Aronsson installerades som rektor på Linnéuniversitetet.Foto: Urban Nilsson

Studentkårens ordförande Elin Axén önskade rektorn lycka till med uppdraget och överlämnade en orangefärgad studentoverall.

– Vi kräver inte att du har den på dig. Men kanske hänger du upp den på ditt kontor, sade Elin Axén.

Officiant var förre rektorn Stephen Hwang som lämnade över rektorssmycket åt Peter Aronsson.
Officiant var förre rektorn Stephen Hwang som lämnade över rektorssmycket åt Peter Aronsson.Foto: Urban Nilsson

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons