Pizza favorit på nyårsdagen

Blir det bli pizza till lunch på nyårsdagen? Då är du inte ensam. Nyårsdagen är den i särklass största dagen för den italienska specialiteten.
Växjö • Publicerad 30 december 2009
Pizza ska vara en riktig maträtt, menar Zana Canpolat som driver Lanterna. Foto: Urban Nilsson
Pizza ska vara en riktig maträtt, menar Zana Canpolat som driver Lanterna. Foto: Urban NilssonFoto: 

Vi äter tre gånger så mycket pizza på nyårsdagen i jämförelse med en genomsnittlig dag. Ingen annan dag på året kommer i närheten visar pizzarapporten som Onlinepizza publicerar. På Lanterna i Växjö är inte Zana Canpolat inte förvånad.

– Då vill alla ha pizza och ingen vill stå i köket. Vare sig ungdomarna eller föräldrarna, säger han och berättar att Lanterna i och för sig har stängt men att hans erfarenhet från andra restauranger är att nyårsdagen brukar vara en av de bästa dagarna på året.

Enligt pizzarapporten är de populäraste pizzorna, i turordning, den egenkomponerade, kebabpizza och capricciosa. Zana Canpolat känner inte riktigt igen den bilden från sin restaurang. Men Per Anders Bjelkstål, pressansvarig på Onlinepizza, tror att skillnaderna kan förklaras med att man har mer lugn och ro när man sitter hemma framför datorn och beställer.

- Det är inte lika stressigt som i telefon eller i en kö med människor bakom sig som också vill beställa. Då kanske man struntar i att prova något nytt och tar det gamla vanliga i stället, säger Per Anders Bjelkstål.

Zana Canpolat vill gärna utveckla pizzan och få bort skräpmatsstämpeln som envist hänger med.

- Pizza ska kännas som en riktig maträtt och man måste lägga omsorg på råvarorna som man använder. Om man tar en tugga med lagrad ost så ska man känna skillnad i smaken mot en bit med champinjoner på. Olika pizzor ska också smaka olika. Allt handlar om råvarorna, att de är av god kvalitet.

Han lovar att försöka överaska växjöborna nästa år, det är dags att utveckla pizzan. Han har planer på gång, berättar han, men vägrar att avslöja dem.

Daniel Johnston
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.