Annons

Planerade bostäder möts av protester

Företagaren Lars-Göran Svensson och hans familj planerar att bygga hyreslägenheter i Tolg.
Nu möts han av protester.
– Jag kan egentligen inte se att det här kan förstöra för någon, säger han
Växjö • Publicerad 18 oktober 2012

Sammanlagt handlar det om att bygga åtta hyreslägenheter på en tomt som gränsar till kanalen mellan Tolgsjön och Asasjön. Tanken är att äldre personer som säljer sina fastigheter ska kunna bo kvar i Tolg om de vill det. Lägenheterna ska hålla seniorstandrad och hyresgästerna ska också få möjlighet att odla grönsaker och få tillgång till en båtplats vid en brygga

Idén föddes efter att Sockenrådet arrangerat en inspirationsdag för några år sedan, berättar Lars-Göran Svensson.

Annons

– Vår tanke var ett litet bidrag till att utveckla Tolg.

En förutsättning för att få till båtplatsen är att ett område vid kanalen muddras. Från början handlade det om runt 3000 kvadratmeter. Det kräver en prövning i miljödomstolen och innebär stora kostnader. Så nu har det området bantats ner rejält.

– Vi drog tillbaks det för några veckor sedan. Blir det muddring så blir det upp till 499 m2, för det är så mycket som länsstyrelsen kan besluta om, säger Lars-Göran Svensson.

Men nu är han osäker på om satsningen fullföljs. 93 personer har skrivit på en protestlista. De vill inte ha flerfamiljshus på den aktuella tomten. Det är för långt till affären för ett seniorboende, muddringen kan riva upp gamla miljögifter, det finns fornminnen i närheten och området har ett rikt fågel- och djurliv, enligt invändningarna.

– Det finns många aspekter på detta, säger Sofia Frithiof som bor med sin familj på grannfastigheten och som är en av dem som tagit initiativ till protestlistan.

Lars-Göran Svensson:

– Någonstans älskar man ihjäl sin landsbygd. Men det är ingen principsak för oss. Skulle det vara ett väldigt hårt motstånd kommer vi inte bygga.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons