Annons

Planerat bryggeri tar P-platser för skola

En stor del av parkeringsmöjligheterna intill Kulturskolan försvinner om kommunens planer för Kristineberg-Ringsberg och ett nytt bryggeri blir verklighet. Åtminstone som det ser ut nu.
Växjö • Publicerad 21 maj 2019 • Uppdaterad 22 maj 2019

– Jag hoppas att man gör en grundlig analys av skolans behov, annars kan det bli problematiskt för rätt många familjer, säger Roland Hybelius, områdeschef för skolorna i centrum på Utbildningsförvaltningen.

Det är Kulturskolans ledningsgrupp som uppmärksammat P-problematiken när planerna för Hov och området Kristineberg- Ringsberg nu ska slås fast i en ny detaljplan och som är ute på samråd. På torsdag hålls samrådsmöte och nu uppmanar ledningen föräldrar att komma med synpunkter och påverka Växjö kommun

Annons

För Kulturskolan innebär planen att 36 P-platser direkt intill skolan reduceras till två samt åtta en bit därifrån när ett nytt bryggeri ska uppföras. Istället vill kommunen skapa en säker plats för avlämning, bilen får parkeras en bit bort.

– Det vi har kvar att jobba med är utrymmet med 14 parkeringsplatser mellan skolan och Kungsvägen. Vill man behålla alla dem är det inget vi lägger oss i i detaljplanen. Men där finns det behov av att säkerställa att lämningen och hämtningen fungerar bättre än idag, säger Djana Micanovic, planchef för Växjö kommun

Djana Micanovic, planchef Växjö kommun
Djana Micanovic, planchef Växjö kommun

Tankarna har fått lärare och föräldrar att dra igång protester, man är orolig för den framtida tillgängligheten till skollokalerna dit många kommer i bil för sina musik- och dramalektioner.

– Det är en skola med rätt nedgångna lokaler som man vill försämra ytterligare för genom att ta bort parkeringarna. Det är precis att man hittar en parkeringsplats idag och är det en kvällsaktivitet med uppspelningar är det totalt omöjligt, säger Lina Sellgren som har sin dotter i kulturskolan.

Kommunen har velat behålla hela områdets gröna karaktär, skapa flera stora bilfria ytor där många barn rör sig och lagt de flesta nya parkeringsmöjligheterna i två stora garage under mark. De nuvarande 130 p-platserna på Ringsberg-Kristineberg ska bli totalt 222 i framtiden. I övrigt hänvisas besökande till kollektivtrafik och cykel.

Men det hjälper inte föräldrarna som ser bekymmer för små barn som ska bära på otympliga instrument och där föräldrarna själva ibland efterfrågas för att delta i utbildningen. Och inte kan parkera i närheten av skolan.

– Man också får tänka på att det inte är alla som kan ta sig till kulturskolan med buss och cykel, säger Lina Sellgren.

För henne rimmar det också särskilt illa att Växjö kommun planerar för ett bryggeri och restaurang på som hon ser det bekostnad av barnens möjlighet till kulturverksamhet.

Utbildningsförvaltningens Roland Hybelius tänker bevaka skolans och föräldrarnas intresse.

– Vi ser problematiken med parkeringarna och att många elever rör sig i området. Ser man till kulturskolans verksamhet som bedrivs för 1800 barn i hela kommunen och där många kommer hit med instrument och föräldrar. Då måste man ha möjlighet att stanna, släppa av, parkera och i fler fall vara med. Vi har undervisning som bygger på det. Då handlar det om tillgänglighet, säger han.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons