Annons

Polis glömde lämna in beslagtagna preparat

Det dröjde tio månader innan en Kronobergspolis lämnade in beslagtagna dopningspreparat och skrev en anmälan. Polismannen upptäckte själv sitt misstag.
Växjö • Publicerad 22 februari 2014

Polismannen misstänks för tjänstefel och åklagare vid Riksenheten för polismål har inlett en förundersökning.

– En förundersökning pågår mot en polis som försummat att upprätta viss dokumentation kring beslag. Han har ännu inte delgivits misstanke om detta, säger chefsåklagare Jan Pernvi som leder förundersökningen.

Annons

Polisen ska förhöras inom de närmaste veckorna och kommer då att delges misstanke om tjänstefel.

– Han ska höras och berätta sin uppfattning om händelsen, tillägger Jan Pernvi.

Det är internutredningsenheten i Malmö som utreder de närmare omständigheterna runt polismannens agerande. Frågor som ska klarläggas är sannolikt hur misstaget kunde ske och var preparaten har förvarats under de tio månaderna efter beslaget.

Klart är att detta är ett mycket ovanligt fall som lett till internutredning. Enligt uppgift till Smålandsposten hittade den aktuelle polismannen redan i mars förra året små mängder dopingpreparat som han beslagtog. Men polisen glömde bort preparaten och skrev varken något beslagsprotokoll eller anmälan.

Först tio månader senare upptäckte polismannen sitt misstag och kontaktade själv en kollega i chefsposition för några veckor sedan. Han berättade om beslaget, lämnade in preparaten och skrev ett beslagsprotokoll. Även en polisanmälan om dopningsbrott med hänvisning till beslaget har i efterhand upprättats.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons