Annons

Polisen stoppade snabb A-traktor som ”studsade fram”

A-traktorn kunde manipuleras att köras som en personbil. Och i laglig hastighet ”studsade den fram”.
Nu döms en 16-åring för olovlig körning sedan polisen stoppat fordonet på riksväg 25.
Växjö • Publicerad 1 juni 2022

Här saknas innehåll

En polispatrull upptäckte i slutet av mars en A-traktor på riksväg 25 i Växjö som körde cirka 50 kilometer över fordonets maxgräns, som är satt till 30 kilometer i timmen.

När poliserna körde om A-traktorn upptäckte föraren – en 16-årig flicka som bor i Växjö – att de var poliser och hon sänkte då hastigheten till lagliga 30.

Annons

Enligt poliserna ”studsade” A-traktorn fram på vägen när den kördes i den lagliga hastigheten och de bestämde sig för att stoppa fordonet.

När en polisinspektör genomförde en teknisk undersökning av A-traktorn anmärkte även han på att den ”studsade fram när den framfördes och ju fortare man körde desto mindre studsade den”.

Inspektören upptäckte även att A-traktorns styrenhet som begränsar hastigheten enkelt kunde kopplas ur med hjälp av en sladd, så att fordonet kunde köras som en personbil.

Både 16-åringen och hennes pappa nekade vid rättegången till att fordonet var manipulerat. 16-åringen sa att polisernas påstående om att hon körde i 80 var falskt.

Men domstolen konstaterar att A-traktorn var att betrakta som en personbil och 16-åringen döms därför för olovlig körning till 1 500 kronor i dagsböter.

Genrebild från TT som inte har något samband med artikeln.
Genrebild från TT som inte har något samband med artikeln.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons