Annons

Polisen varnar för covidbedragare – Växjöbo nära bli lurad på 30 000

Växjöpolisen varnar nu för telefonbedragare som utnyttjar det rådande vaccinationsläget. En äldre kvinna i Växjö anade oråd, och banken lyckades stoppa en banköverföring på 30 000 kronor.
Växjö • Publicerad 21 april 2021
STOCKHOLM  20160204Betala med bankdosa.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
STOCKHOLM 20160204Betala med bankdosa.Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

Polisen varnar för telefonbedragare som utnyttjar det rådande corona- och vaccinationsläget.

I måndags blev en äldre kvinna som bor på en ort i Växjö kommun uppringd av en man som uppgav att han ringde från 1177. Mannen förklarade för kvinnan att han skulle bistå med bokning av en vaccinationstid. Allt som kvinnan behövde göra var att verifiera sin identitet genom att logga in med sin bankdosa och uppge sin kod.

Annons

– Kvinnan anade dock oråd efter samtalet och ringde direkt till sin bank. Banken lyckades stoppa överföringen till bedragaren. Beloppet var cirka 30 000 kronor, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Enligt Robert Loeffel har den här typen av covidbedrägerier mot äldre ökat kraftigt den senaste tiden. Bedragarna som ringer är trevliga och försöker lura de äldre genom att säga att de ska hjälpa till med vaccinationsbokningar eller uppföljningar av vaccinationerna.

– Bara under de senaste 14 dagarna har covidbedragare kommit över 1,2 miljoner kronor runtom i Sverige. För Region Syd är det 380 000 kronor, främst vid bedrägerier i Skåne, säger Robert Loeffel.

– Återigen uppmanar vi från polisens sida att man aldrig ska logga in med sin bankdosa eller ge ut sina koder på uppmaning från någon annan.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons