Annons

Polisen varnar för ny form av utpressning bland unga

”Ge mig pengar, annars lägger jag ut bilder på dig!” En ny form av utpressning som förekommer bland ungdomar. Nu går Växjös kommunpolis ut och varnar föräldrar om detta fenomen som kallas bötning.
Växjö • Publicerad 21 september 2019
Bötning för att slippa bli uthängd i sociala medier är ett problem som förekommer bland unga i dag. Polisen uppmanar till vaksamhet och att anmäla om man blir drabbad.
Bötning för att slippa bli uthängd i sociala medier är ett problem som förekommer bland unga i dag. Polisen uppmanar till vaksamhet och att anmäla om man blir drabbad.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi vill uppmana alla vara vaksamma. Blir man utsatt måste man anmäla detta till polisen, säger Gunilla Svensson, kommunpolis i Växjö.

Fenomenet är relativt nytt. Hur vanligt det är är förstås mycket svårt att han en uppfattning om eftersom det är få brott anmäls och mörkertalet är stort. I själva konceptet förekommer någon form av hot. Det kan vara pengar eller hot om stryk eller att man ska utföra saker för att komma undan exempelvis oönskade bildpubliceringar. Det kallas bötning.

Annons

– Många vågar inte anmäla för de tror att det ska bli värre. Även föräldrar kan tveka att anmäla på grund av rädsla för vad som kan hända, säger Gunilla Svensson.

– Men man måste verkligen anmäla för att få slut på det, fortsätter hon.

Bötningen kan leda till stor skada för den drabbade. Både ekonomiskt och inte minst när det gäller det psykiska lidandet.

Även om det rör sig om unga människor och straffsatsen är låg kommer man få bekymmer om man blir dömd. Exempelvis kan det bli svårt att kunna ta körkort eller låna pengar i framtiden.

– Det kan få stora konsekvenser om man hamnar i polisens register, påpekar Gunilla Svensson.

– Vi vill verkligen stoppa den här företeelsen, fortsätter hon.

Informationen är viktig för att förebygga att det ska sprida sig. På skolorna är man medvetna om problemet och därmed observanta. Nu har även föräldrar informerats.

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons