Annons

Polisman misstänks ha sexofredat flera arbetskamrater

En polis i Kronobergs län misstänks ha ofredat flera arbetskamrater sexuellt. Bland annat uppges mannen ha tagit en poliskollega på ena bröstet och under en julfest frågat en annan arbetskamrat om de skulle ha sex.
Kronoberg • Publicerad 31 maj 2019
En polisman i Kronobergs län misstänks ha ofredat flera arbetskamrater sexuellt. Utredningen pågår för fullt i flera av fallen, men åklagaren har valt att redan åtala mannen för sexbrott mot en av de utsatta kvinnorna.
En polisman i Kronobergs län misstänks ha ofredat flera arbetskamrater sexuellt. Utredningen pågår för fullt i flera av fallen, men åklagaren har valt att redan åtala mannen för sexbrott mot en av de utsatta kvinnorna.Foto: Lena Gunnarsson

– Nu fick det räcka. Hade det här varit ute i det privata så hade polisen tagit upp en anmälan för länge sedan, har en manlig polis som beslutade sig för att anmäla sexbrottsligheten sagt i förhör.

Den misstänkte polismannen, som förnekar brott, har nu åtalats för två fall av sexuellt ofredande mot en kollega. Men enligt uppgift till Smålandsposten utreds mannen för sexuella ofredanden mot flera ytterligare arbetskamrater.

Annons

En av händelserna som lett till åtal skedde under en arbetsplatsträff redan sommaren 2014. Enligt den utsatta kvinnan tog polismannen plötsligt henne på ena bröstet när de kvällstid satt vid ett bord.

– Det har jag inget minne av att jag skulle ha gjort, är den misstänkte polismannens egna ord i ett förhör.

En numera pensionerad polis blev vittne till greppet och ska vittna under den kommande rättegången i Växjö tingsrätt. Han reagerade direkt, blev arg och sa enligt kvinnan något i stil med ”så där gör du inte, du rör aldrig henne igen”.

Men någon anmälan skrevs inte och kvinnan berättade inte någonting för sin chef.

Den andra händelsen som lett till åtal inträffade 2016 under en privat tillställning med flera poliser där både den redan utsatta kvinnan och den misstänkte polisen fanns med. Polismannen ska ha gått fram till kvinnan medan hon ammade, tittat ned på hennes bröst och sagt något i stil med ”fy fan vad jag har längtat efter att få se det här”.

Den utpekade polismannen förhördes i förra veckan av poliser från avdelningen för särskilda utredningar i Malmö. Förhöret hölls på mannens advokats kontor i Växjö och mannen nekade även till att ha fällt kommentaren under amningen.

– Jag var inte mer berusad än jag kommer ihåg vad jag gjorde den gången, påpekade polismannen.

När åtalet nu väckts kommer tingsrätten att begära in ett yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd för att se vad som händer med mannens anställning vid en fällande dom.

Samtidigt pågår alltså fortfarande utredningar om sexbrott mot polismannen beträffande hans agerande mot flera andra arbetskamrater. I anslutning till polisens senaste julfest ska mannen enligt uppgift ha frågat en kvinna om de skulle ha sex.

Vid ett tillfälle under 2017 ska polismannen ha dragit ned byxorna framför en arbetskamrat och under en sommarfest hos polisen misstänks den anklagade polismannen återigen ha tagit en kvinna på brösten.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons