Annons

Polismän vittnade om jakten på motorcyklist

I går vittnade polismannen om jakten på motorcyklisten som åtalats för grov vårdslöshet i trafik. I dag avkunnas domen mot samme polis som åtalats för tjänstefel. Han körde i 213 km/tim trots order om att avbryta.
Växjö • Publicerad 17 mars 2011
Foto: 

– Det är psykisk ohälsa som grundar den här reaktionen. Han hade körkort och det fanns ingen anledning att inte stanna, sa advokat Bengt Almryd som försvarade den flyende motorcyklisten.

Precis som under förra veckans rättegång mot polismannen var dvd-inspelningen från den civila polisbilens kamera­utrustning åklagarens viktigaste bevisning mot motorcyklisten.

Annons

De båda poliserna som försökte få motorcyklisten att stanna vittnade om polisjakten som inträffade en augustikväll 2009. Stoppförsöken skedde runt om på Teleborg innan motorcyklisten efter drygt åtta kilometers färd körde av vägen i Rinkaby.

Motorcyklisten ådrog sig en bröstryggsfraktur och har efter flera månaders rehabilitering lärt sig att gå på nytt.

– När jag hörde inbromsningen och tutan bakom mig blev jag skrämd. Jag uppfattade aldrig att det var en polis, berättade motorcyklisten och till­lade att det fanns en allvarlig hotbild mot honom.

Men båda poliserna vittnade om att motorcyklisten vid det första stoppförsöket tydligt vände sig mot dem. De var uniformerade i den civila bilen.

– När han såg vilka som var i bilen drog han där­ifrån. Han tittade in i fordonet och ökade hastigheten kraftigt, sa en polis.

Åklagare Lena Styrlin ansåg att motorcyklisten skall dömas för grov vårdslöshet i trafik och att straffvärdet är några månaders fängelse. Åklagaren framhöll dock att mannens allvarliga skador skall finnas med i bedömningen och att han därför kan slippa fängelse.

Växjö tingsrätts dom meddelas den 25 mars.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons