Annons

Politiker höjer arvodet med 1 100 procent

Politikerna i Regionförbundet Södra Småland vill ha höjda arvoden 2011.
För ordförande i fullmäktige handlar det om en höjning med 1 100 procent.
Växjö • Publicerad 10 december 2010

-Det här är ju höjden tycker jag. Jag hoppades i det längsta att det var en felskrivning, säger Carin Högstedt (V) som anser att arvodet för fullmäktiges ordförande ska ligga på samma nivå som i dag.

Förslaget om nya arvoden ska upp till beslut i regionförbundets fullmäktige på fredag nästa vecka.

Annons

Om det går igenom höjs nettokostnaden för politikernas arvoden med drygt 560 000 kronor 2011 jämfört med i år.

-Vi tycker att det är dags att stärka det politiska ledarskapet i regionförbundet. Jag står stolt upp för att försvara den politiska kontrollen över regionförbundet, motiverar kommunalrådet i Växjö, Bo Frank (M), förslaget.

Fullmäktiges ordförande får procentuellt den kraftigaste höjning - runt 1 100 procent eller elva gånger så mycket som i dag. I pengar räknat handlar det om en ökning från 4000 kronor till 51 000 kronor per år.

Men det som kostar mest är att oppositionen går upp i tjänst på regionförbundet, från 15 till 75 procent.

Det motsvarar en kostnadsökning på drygt 300 000 kronor.

Bo Frank:

-Jag tycker att det är demokratiskt mycket väl motiverat att oppositionen får en person på 75 procent. Jag hade önskat att oppositionen fått en på heltid.

Och socialdemokraternas Monica Haider, som får det ökade tjänsteutrymmet om inget oförutsett inträffar, tackar ju inte nej till det här.

-Det är motiverat att vi jobbar mer politiskt i regionförbundet om vi ska få regionförbundet att fungera som det ska, säger hon.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons