Annons

Politiker lovar se över tolkupphandling

Efter den hårda kritiken från tolkar som arbetar för kommunen lovar Benny Johansson (M), ord­förande i nämnden för arbete och välfärd, att se över frågan. – Kvaliteten är viktigare än priset. Det står utom allt tvivel.
Växjö • Publicerad 27 november 2014
Smålandsposten i går.
Smålandsposten i går.Foto: 

Smålandsposten berättade i onsdagstidningen om tolkarnas starka missnöje med den senaste kommunala upphandlingen.

De dåliga ersättningarna har inneburit att tolkarna i flera fall slutat åka på kommunala uppdrag till orterna runt Växjö eftersom det i många fall är en ren förlustaffär.

Annons

Brist på tolk drabbar självfallet utsatta människor när de ska kommunicera med bland annat myndigheter.

– Ett hot mot rättssäkerheten, sa Chris Kosanovic, auktoriserad tolk och ordförande för Vision riks­tolk.

Enligt kommunens upphandlingschef David Braic är det förvaltningen för arbete och välfärd som ansvarar för att ställa upp de specifika krav som en tolktjänstupphandling ska innehålla. Och det är där bollen ligger för hantera ärendet vidare, menar han.

Våren 2013 vädrade Benny Johansson i Smålandsposten sitt missnöje med kvaliteten på tolkningarna samt att tolkar ibland helt enkelt uteblev från bokade möten.

Han övervägde till och med att kommunen skulle starta en tolkservice i kommunal regi, något kommunen tagit bort bara några år tidigare.

I?stället blev det en ny upphandling där ett tolkföretag fick uppdraget att förse de kommunala förvaltningarna med tolkar.

Och så är läget i?dag. Med fortsatt missnöje.

– Vi är beroende av en bra tolkverksamhet. Fun­gerar nu inte detta får vi ta tag i det snabbt för att få en bättring, säger Benny Johansson.

När man gör en upphandling är självfallet kvaliteten det viktigaste anser han.

– Det får inte vara så att kostnads­begreppet överskuggar allt annat.

Annons

Också skolans värld är i behov av tolktjänster. Rektorn på Lammhults skola, Carsten Wulf, sa i onsdagstidningen att tolkverksamheten fungerat allt sämre den senaste tiden.

Stefan Bergström (FP), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden, säger att tolkfrågan var uppe på onsdagens arbetsutskott. Och att hans förvaltning nu kommer att engagera sig i saken.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons