Annons

Politiker testade att vara synskadade

Fyra av länets riksdagspolitiker fick under måndagen äta frukost med förbundna ögon för att försöka leva sig in i hur det är att vara synskadad.
– Det har varit en insiktsfull dag, säger riksdagsledamoten Johan Hultberg (M).
Växjö • Publicerad 27 mars 2012
Med förbundna ögon fick fyra av länets riksdagspolitiker äta frukost och hälla i sig kaffe, här på bilden, Carina Adolfsson (S).
Med förbundna ögon fick fyra av länets riksdagspolitiker äta frukost och hälla i sig kaffe, här på bilden, Carina Adolfsson (S).Foto: Per-Erik Sandebäck
Lise-Lott Naess, ordförande i RSF Kronoberg, Jan Nilsson, verksamhetsledare och på andra sidan bordet sitter riksdagspolitikerna Johan Hultberg (M), Karin Nilsson (C), Katarina Brännström (M) och Carina Adolfsson (S).
Lise-Lott Naess, ordförande i RSF Kronoberg, Jan Nilsson, verksamhetsledare och på andra sidan bordet sitter riksdagspolitikerna Johan Hultberg (M), Karin Nilsson (C), Katarina Brännström (M) och Carina Adolfsson (S).Foto: Per-Erik Sandebäck

Dagen började med kaffe och smörgås, där politikerna under tiden hade på sig ögonbindel. Detta för att kunna uppmärksamma vilka problem som synskadade möter dagligen.

– Det man märker är hur de andra sinnena skärps, framför allt hörseln, att man kommer ihåg bättre av det folk har sagt. Man kan också förstå hur frustrerande det måste vara när en normal vardag tar dubbelt så lång tid, säger Katarina Brännström (M).

Annons

En livlig diskussion uppstod också när de synskadade inom SRF Kronoberg tog upp viktiga frågor, bland annat tillgången till arbete, bristande tillgång till tjänster inom LSS och diskriminering.

– Jag tycker inte man ska ha så mycket överdriven respekt för politiker, de har sina kunskaper och det har vi också. Att diskutera tillsammans och sätta sig in i samma frågor är en väldigt bra metod, säger Jan Nilsson, aktivmedlem inom RSF Kronoberg och verksamhetsledare.

Dagen anordnades av SRF, Synskadades Riksförbund i Kronoberg.

– Att bli synskadad är en svår omställning, därför är det viktigt med hjälp av arbetsanpassningar, fritisaktiviteter för att utbyta tankar och erfarenheter med andra synskadade och bättre tillgänglighet, säger Jan Nilsson.

Och Carina Adolfsson (S), tycker dagen har varit nyttig med bra upplevelse.

Hur kan dagens övning påverka det arbete ni gör för funktionshindrade?

–Medvetandegörandet, man blir mer medveten. Det är lätt för oss att glömma bort och ta för givet, men det är väldigt nyttigt att bli påmind, säger hon.

Erivan Ali Rostam
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons