Annons

Politikerna vacklar om vatten och avlopp på landsbygden

Kommunen vill att flera fastigheter i Dädesjö och Furuby ska kopplas in på kommunalt va. Vilket i värsta fall kan kosta varje husägare en halv miljon kronor. Och politikerna vacklar.
Växjö • Publicerad 2 november 2017
Foto: Hasse Holmberg / TT

Smålandsposten berättade på torsdagen om de stora utmaningarna kring vatten och avlopp på landsbygden. Kommunen har ansvar att se till att detta ordnas i så kallad ”samlad bebyggelse”.

Två exempel är Dädesjö och Furuby som i dag har kommunalt vatten och avlopp. Men sju fastigheter i Dädesjö och nio fastigheter i Furuby är inte anslutna. Enligt tekniska förvaltningens beräkningar kommer de två projekten att kosta sammanlagt 8,3 miljoner att genomföra.

Annons

I värsta fall innebär detta att varje fastighetsägare, om kommunen beslutar om särtaxa. måste betala drygt 500 000 kronor.

På senaste mötet i tekniska nämnden var förslaget att husägarna skulle komma undan med 200 000 kronor var, knappt halva kostnaden.

Men - politikerna i tekniska nämnden var eniga och skickade tillbaka ärendet för ny utredning.

– Vi var inte mogna för att ta ett beslut. Vi behöver veta att vi följer både lagen och kommunfullmäktiges beslut, säger Gunnar Storbjörk (S), vice ordförande i tekniska nämnden.

Förslaget som politikerna hade att ta ställning till innebar alltså att det blev förhållandevis billigt för den enskilde fastighetsägaren. Gunnar Storbjörk tror att de som är på gång att rusta upp sina utdömda enskilda avlopp eller sinande brunnar säkert är mycket nöjda med med 200 000.

– Men det betyder bara att någon annan får betala.

Med detta menar han främst resten av va-kollektivet, det vill säga alla i Växjö kommun som varje månad betalar sin va-avgifter. De skulle om förslaget blir verklighet gemensamt få finansiera stora delar av den aktuella utbyggnaden i Dädesjö/Furuby

– Det finns många vinklar på detta.

Andreas Svensson i Dädesjö bor sedan tio år tillbaka i en av de berörda fastigheterna.

– Vår avloppsanläggning är inte är riktigt godkänd och vi har levt med vetskapen att vi måste lägga ut pengar för att få den godkänd, kanske 100 000 kronor.

Annons

– Vi är nöjda med det vi har i dag men jag förstår att det är ingen nackdel med kommunalt fast det kostar lite mer. Med kommunalt vatten vet man att kvalitén är bra och min fru slipper sitt gröna hår. Det är klassiskt på landet.

Men att betala en halvmiljon kronor är inget som lockar.

– Det har vi inte räknat med, det var vad vi gav för huset en gång i tiden. Innan vi vet kostnaderna blir det svårt att säga vad vi tycker, säger Andreas Svensson.

När ett besked från nämnden kommer är oklart. Förmodligen blir det inte förrän en bit in på nästa år, tror Gunnar Storbjörk.

Bland annat väntar politikerna på ett besked från den statliga utredning som pågår kring vattentjänstlagen. Utredningen ska föreslå hur lagen kan ändras när det gäller kommunens ansvar för vatten och avlopp.

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons