Annons

Politikers nej till fler tåg österut väcker irritation

Politikerna i Kronoberg är inte intresserade av att utöka tågförbindelserna mot Kalmar. Prioriteringarna ligger på andra linjer vilket väcker besvikelse och irritation i Kalmar.
Växjö • Publicerad 8 mars 2012
Regionförbundet södra Småland tycker inte att pengarna räcker till fler tågförbindelser mellan Växjö och Kalmar.
Regionförbundet södra Småland tycker inte att pengarna räcker till fler tågförbindelser mellan Växjö och Kalmar.Foto: 
Roland Gustbée (M).
Roland Gustbée (M).Foto: 

– Vi har inte pengar till fler tågförbindelser mellan Växjö och Kalmar. Det är ekonomin som styr, därför säger vi nej till både fler Öresundståg och till nya pendeltåg, säger Roland Gustbée (M), ordförande för regionförbundet södra Småland, det vill säga Kronobergs län.

– Vi har diskuterat frågan mellan medlemmarna i regionförbundet, vi har inte tagit något formellt beslut än. Men vi är överens, vi har inte råd med fler Öresundståg under den kommande treårsperioden. När det gäller ny pendeltågstrafik vill vi inte diskutera den frågan innan vi har satt vår nya infrastrukturslösning på plats, där är vi inte i dag, fortsätter Roland Gustbée.

Annons

Kronobergs län prioriterar andra tåglinjer eftersom man precis fått klartecken för nya tågförbindelser med Hässleholm och med Nässjö.

I Kalmar län är man besviken och irriterad över Roland Gustbées och region södra Smålands besked.

– Beskedet från Kronoberg är ett bakslag för vårt län. Förbindelsen mellan Kalmar och Växjö spelar en jättestor roll i vårt arbete med att bygga upp en ny fungerande arbetsmarknadsregion här i sydost. Vi har redan beslut om pendlingsförbindelse mellan Kalmar och Karlskrona men för att integrationen ska fungera helt ut måste vi ha bra förbindelser med Växjö också, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

Kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S) hoppas också på att beskedet från Kronoberg ändras.

– Jag ska på fredag träffa Växjös kommunalråd Bo Frank (M). Han var i valrörelsen mycket tydlig och offensiv i sitt budskap om att öka samarbetet i sydostregionen. Jag hoppas verkligen han står fast vid de åsikterna fortfarande. Det är, tycker jag, lite upp till bevis. Växjö satsar ju på tågpendeltrafik söderut, västerut och norrut, min uppfattning är att det behövs pendeltrafik även österut, säger Johan Persson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons