Annons

Populärt läsa till lärare i Växjö

Att läsa till lärare på Linnéuniversitetet är populärt. Men i landet som helhet väljer allt färre att utbilda sig till lärare.
Växjö • Publicerad 8 februari 2012

Näst efter Stockholms universitet, Göteborgs universitet och Malmö högskola hamnar LNU på fjärde plats när det gäller antalet nybörjare på lärarexamensprogram. 845 studenter började på en lärarutbildning i Växjö eller Kalmar läsåret 2010/11 enligt statistik från Högskoleverket.

– Det ser bra ut för oss totalt sett. Läget var osäkert då studenterna sökte, många lärosäten hade inte fått examenstillstånd då, säger professorn i pedagogik Per Gerrevall.

Annons

Linnéuniversitetet hade däremot fått examensrätt inom samtliga utbildningar vilket avspeglade sig i antalet sökande. Att LNU fått extra platser till förskollärarutbildningen spelar också in menar Per Gerrevall. Utbildningen var en av de mest sökta i hela landet tack vare att utbildningen gavs på distans. Många studenter var högmotiverade yrkesverksamma barnskötare vilket gav hög genomströmning menar Per Gerrevall.

En orsak till att färre studenter sökte lärarutbildningen totalt kan vara kravet på ett års arbete innan man kan ansöka om lärarlegitimation menar Per Gerrevall.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons