Annons

Posse misstänkt för djurplågeri

Kommunfullmäktiges ordförande, tillika Växjös borgmästare, Nils Posse (M), har efter förhör delgivits misstanke gällande flera brott. Bland annat djurplågeri.
Växjö • Publicerad 5 augusti 2014
Nils Posse (M) har i dagarna delgivits misstanke om brott, bland annat djurplågeri.
Nils Posse (M) har i dagarna delgivits misstanke om brott, bland annat djurplågeri.Foto: 

Det har snart gått ett år sedan P4 Kronoberg rapporterade om två vittnen som berättade om djurplågeri på Nils Posses gård, Bergqvara gård. Vittnen berättade då om djur som for illa och om att döda djur grävts ner i marken. Nils Posse, som även är ordförande i kommunfullmäktige och Växjös borgmästare, förhördes i dagarna och enligt kammaråklagare Kjell Jannesson är han delgiven misstanke om brott.

– Polisen har haft förhör med Nils Posse och jag har inte fått det utskrivet än, men han har delgivits misstanke om djurplågeri och brott mot lagen om animaliska produkter. Jag kan inte kommentera vad som sades på förhöret men Nils Posse ska ha gett sin syn på händelserna, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

Annons

Vad har han för inställning till misstankarna?

– Det går jag inte in på i detta läge.

Planerar ni för fler förhör?

– Det kan jag inte säga i dagsläget. Men fram till nu har vi förhört omkring tio personer utöver Nils Posse.

Kommer han att åtalas?

– Det beror på vad som framkommer i förhöret men jag skulle kunna tänka mig att det blir aktuellt om en månad. Fast det är under förutsättning att det inte sker fler förhör, säger Kjell Jannesson.

Moderaternas Bo Frank är kritisk mot att rättsprocessen tagit så lång tid.

– Det är bedrövligt att rättsprocessen har tagit så lång tid, säger Bo Frank.

Hur ser du på att kommunfullmäktiges ordförande är misstänkt för ett brott?

– Det är inte alls bra. Därför beklagar jag att rättsprocessen har tagit så lång tid. Det har gått över ett år och detta borde gå mycket fortare.

Annons

Men enligt Bo Frank är det inte aktuellt med timeout i dagsläget, det sker först om det leder till åtal.

– Hos Moderaterna har vi principen att när någon åtalas tar man timeout. Dessa spelregler gäller även för Nils Posse och om det blir åtal så är han införstådd med det.

Smålandsposten har sökt Nils Posse, men utan framgång. Vi har talat med hans advokat men han avböjer att kommentera.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons