Annons

Premiär med snabba hugg

Öring på vårligt hugghumör bjöd spöslitarna på spännande upplvelser när en ny fiskesäsong drog i gång i berömda Mörrumsån. Fångsterna blev bättre än vad som förväntats med tanke på det kalla vattnet. Men över ån vilar ett tungt orsomoln – den kraftigt minskade uppgången av lax i nästan alla Östersjöälvar.
Växjö • Publicerad 27 mars 2011
I väntan på smällen. Kronlaxfiskets Percy Assarsson har på traditionellt sätt laddat startkanonen för den 71:a säsongen vid kronolaxfisket i Mörrumsån.
I väntan på smällen. Kronlaxfiskets Percy Assarsson har på traditionellt sätt laddat startkanonen för den 71:a säsongen vid kronolaxfisket i Mörrumsån.Foto: Kent Axelsson
Ulf Larsson som till vardags har SCA:s skogsindsutri att ta hand om tog en av premiärens mest välmatade fiskar, en öring på 5,8 kilo.
Ulf Larsson som till vardags har SCA:s skogsindsutri att ta hand om tog en av premiärens mest välmatade fiskar, en öring på 5,8 kilo.Foto: Kent Axelsson
Sveaskogs skogschef Herman Sundqvist visar upp en nylandad öring. Med den levde han upp till ryktet som en vältränad sportfiskare.
Sveaskogs skogschef Herman Sundqvist visar upp en nylandad öring. Med den levde han upp till ryktet som en vältränad sportfiskare.Foto: Kent Axelsson
Foto: 
Strida strömmar att doppa betet i.
Strida strömmar att doppa betet i.Foto: Kent Axelsson
Den vane spösvingaren Mikael Frödin med stor Mörrumsvana hann knappt lägga ut sin fluga i den strida strömmen förrän premiärens premiärfisk högg. Tubflugan som årets första fisk föll för. Självklart är flugan bunden av fiskaren själv. Foto: Kent Axelsson
Den vane spösvingaren Mikael Frödin med stor Mörrumsvana hann knappt lägga ut sin fluga i den strida strömmen förrän premiärens premiärfisk högg. Tubflugan som årets första fisk föll för. Självklart är flugan bunden av fiskaren själv. Foto: Kent AxelssonFoto: Kent Axelsson

– Det är viktigt och bra att det kanske byggs fiskvägar så att fisken ges chansen att vandra vidare ändå upp i Småland. Men allra först gäller det nu att fiskens ståndplatser blir fullbelagda nedströms, säger Percy Assarsson.

Att uppgången av lax i Mörrumsån minskade med 50 procent 2010 har skakat om kronolaxfisket och hela bygden där 250 000 årliga besökare relaterade till sportfisket är en inkomstkälla av rang. Att andra Östersjöälvar har samma problem är ingen tröst.

Annons

Det stora problemet är att ingen med säkerhet vet orsaken trots att laxproblemet blivit en fråga på på hög EU-nivå.

– Det vore en katastrof att tappa laxen. Troligen är det flera faktorer som påverkar försämringen. Här är den minskade uppvandringen till 450 fiskar förra året, jämfört med över 3 000 under 1989, extra allvarlig eftersom fisken numera har tillgång till betydligt större lekområden i ån, säger Percy Assarsson.

– Laxen behövs för ett attraktivt fiske, inte minst för att locka de yngre sportfiskarna. Medelåldern är idag strax över 50 år, säger Percy Assarsson.

Efter att ha ätit upp sig i havet vandrar vuxen lax tillbaka upp i sin födelså i april och maj och bjuder sedan på spännande nappatag ända fram till hösten. På premiären är det öring som stått i ån över vintern som fisket inriktas på. Och även om Mörrumschefen spådde en tuff och svårfiskad första dag i det kalla vattnet var öringen ganska huggvillig.

De första fiskarna fastnade på krokarna direkt efter startskottet. Totalt föll omkring 200 fiskar för försåtligt presenterade drag och flugor.

Den tyngsta öringen vägde nästan 8 kilo, men för dagens största exemplar, en hybrid, stannade vågen först på 10,32 kilo. Den drogs upp av Anders Hedström, Kalmar.

Snabbast var fiskeskribenten och redskapsutvecklaren Mikael Frödin, Knivsta.

En öring i femkilosklassen högg omgående hans egenhändigt bundna fluga och sedan följde ytterligare några fina fiskar.

Han valde att sätta tillbaka alla fiskar i vattnet. Ganska många följer det exemplet.

Omkring hälften av fiskarna har återfått friheten de senaste två åren.

Annons

– Öringen gör större nytta i ån än i min frys, säger han och tycker det borde bli obligatoriskt att sätta tillbaka all fisk.

Han är också emot att fisk odlas för att fylla på bestånden eftersom osäkerheten kring sjukdomar och andra problem för stor.

– Satsa på den vilda fisk-en, den är framtiden.

Drygt 200 förväntansfulla från åtta länder pröv-ade lyckan med spö och rulle i hand första dagen. De kom från åtta länder.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons