Annons

Prins Daniel bjöd ungdomar till Stockholm

Prins Daniel och tre superentreprenörer besökte på onsdagen Katedralskolan.
De vill inspirera fler att bli entreprenörer.
– En av de mest inspirerande dagarna på gymnasiet, säger eleven Carl Hedenbergh.
Växjö • Publicerad 7 mars 2018 • Uppdaterad 8 mars 2018
Prins Daniel besökte Katedralskolan, och under eftermiddagen även Linnéuniversitetet, tillsammans med bland andra Sara Wimmercrantz vars första jobb var att plocka sten på åkrarna hemma i Älmhult.
Prins Daniel besökte Katedralskolan, och under eftermiddagen även Linnéuniversitetet, tillsammans med bland andra Sara Wimmercrantz vars första jobb var att plocka sten på åkrarna hemma i Älmhult.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Stämningen i Katedralskolans aula var uppsluppen. Prins Daniel började med att berömma skolans uppsättning av Bröderna Lejonhjärta, som fick högsta betyg av Smålandspostens recensent.

– Ni på estetutbildningen har gjort succé med er förställning har jag hört. Grattis, sa prinsen.

Annons

Entreprenörerna Anna Stenberg, Jarno Vanhatapio och Sara Wimmercranz var också på skolan. De berättade om sin, i bland krokiga väg, till framgång. Boråsaren Jarno Vanhatapio utbildade sig till snickare, sade upp sig och levde på starta-eget-bidrag samtidigt som han sålde underkläder från sin lilla lägenhet, något som utvecklade sig till Nelly.com. Nyligen drog han in en halv miljard från riskkapitalister i sitt e-handelsbolag Na-kd.

– Mitt första bolag tjänade svarta pengar. Jag och mina kusiner plockade sten hos bönderna. Smålänningar älskar att ha pengar på kontot, säger Sara Wimmercrantz som växte upp i Älmhult och är en av grundarna till riskkapitalbolaget BackingMinds.

Anna Stenberg är grundare av rekryteringsföretaget Women Executive Search.

Sara Wimmercrantz till höger, Jarno Vanhatapio, Anna Stenberg och prins Daniel samtalade om entreprenörskap. De gav eleverna rådet att våga satsa och inte vara rädda för att misslyckas.
Sara Wimmercrantz till höger, Jarno Vanhatapio, Anna Stenberg och prins Daniel samtalade om entreprenörskap. De gav eleverna rådet att våga satsa och inte vara rädda för att misslyckas.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Gymnasiechef Henrik Ahlin visade prinsen in i skolans aula. ”Det är en stor ära att å Katedralskolans vägnar få hälsa våra gäster välkomna till en skola som fick sina gymnasierättigheter för 375 år sedan.”
Gymnasiechef Henrik Ahlin visade prinsen in i skolans aula. ”Det är en stor ära att å Katedralskolans vägnar få hälsa våra gäster välkomna till en skola som fick sina gymnasierättigheter för 375 år sedan.”Foto: Lars-Goran Rydqvist

Prins Daniel fellowship startades 2013 och har till syfte att skapa en gynnsam kultur för entreprenörskap. Målet är att få fler att unga våga starta eget.

– Det som kännetecknar den unga generationen är att de har ett stort samhällsengagemang. Det finns mycket entreprenörsanda i de här trakterna. Det gäller att se möjligheter och inte problem, se motgångar som erfarenheter. Jag hoppas att inspiratörerna tände en gnista hos någon som inte trott att det är möjligt, säger prins Daniel.

Carl Hedenbergh, till vänster, Emma Eriksson och Philip Folkesson fick berätta om sitt UF-företag för bland andra prins Daniel. Det resulterade i en inbjudan till Stockholm…
Carl Hedenbergh, till vänster, Emma Eriksson och Philip Folkesson fick berätta om sitt UF-företag för bland andra prins Daniel. Det resulterade i en inbjudan till Stockholm…Foto: Lars-Goran Rydqvist

Efter föreläsningen fick ett 30-tal elever berätta om sina UF-företag och få feedback av entreprenörerna. Några av dem var Emma Eriksson, Carl Hedenbergh och Philip Folkesson som driver EnvironmenTALK UF som föreläser för elever om hur man kan spara pengar genom att vara miljömedveten.

– Vi vill göra ungdomar till en miljömedveten, hållbar generation. Det har varit en spännande dag, säger Carl Hedenbergh.

– Prinsen och entreprenörerna var engagerade i vår idé, vi fick tips och kontakter. Jag är jättetaggad att jobba med företaget, säger Emma Eriksson.

Och prins Daniel gillade ungdomarnas idé och överraskade med en inbjudan.

– Han föreslog att vi skulle boka in ett möte med hans hustru, kronprinsessan Victoria, som är engagerad i miljöfrågor. Det hade vi inte förväntas oss, säger Philip Folkesson.

Ett 30-tal elever fick prata entreprenörskap under prins Daniels besök på Katedralskolan.
Ett 30-tal elever fick prata entreprenörskap under prins Daniels besök på Katedralskolan.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons