Annons

Prisbelönt läkare vill öppna eget i Lammhult

Förre Mohedaläkaren Olle Mårtensson vill öppna privat vårdcentral i Lammhult med en kompanjon. Något som landstingsledningen ställer sig positiv till.
Växjö • Publicerad 3 december 2010

Läkarbristen på vårdcentralen i Lammhult har varit en följetong under en rad år som nu ser ut att få ett slut när bolaget Smålandshälsan i Alvesta AB vill försöka sig på en etablering i Lammhult. Ett bolag Olle Mårtensson har bildat tillsammans med läkarkollegan Claes Claesson som tidigare varit verksam i Västra Götalands-regionen.

– Vi började fundera på det här i början av året och hade en del orter på gång men valde till slut Lammhult, säger Olle Mårtenson som under nio år var verksam som distriktsläkare på landstingets egen vårdcentral i Moheda.

Annons

Där var han med att utveckla den prisbelönta Mohedamodellen. För ett och ett halvt år sade han upp sig och började arbeta som hyrläkare i stället.

– Vi visste hela tiden om läget i Lammhult och att det nog inte var fel att starta en helt ny vårdcentral där.

Så under Vårdval Kronobergs första år har Alvestabolaget haft en rad kontakter med Industriföreningen i samhället, Rotary, pensionärsorganisationer och självklart även landstinget. Gensvaret har varit mycket positivt, på måndag ska landstingsstyrelsen klubba igenom ett godkännande av etableringen under Vårdval Kronoberg.

– Då kan vi börja lista patienter från och med den 1 januari, och så har vi ett halvår på oss att starta vårdcentralen, säger Olle Mårtensson som från årsskiftet också ska arbeta som inhyrd läkare på dagens landstingsstyrda vårdcentral tillsammans med sina läkarkollegor i bolaget. Ett sätt för Lammhultsborna att lära känna läkarna enligt Olle Mårtensson.

Själva listningen ska de få hjälp av pensionärsorganisationerna med.

Därefter är det upp till Lammhult om man vill ha en fullt bemannad tvåläkar-station menar Olle Mårtensson. Kommer man upp i ett tillräckligt antal listade patienter blir etableringen av, annars kommer Smålandshälsan i Alvesta AB att försöka med någon annan ort i länet eller landskapet.

– Är det sedan så att landstinget väljer att lägga ned sin vårdcentral i Lammhult så har vi sagt att vi är beredda att ta med dagens personal över till oss, säger Olle Mårtensson.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons