Annons

Prislapparna spikade för studenter

Avgift. Juridik: 75 000 kronor, media 260 000 kronor. Det är vad så kallade freemovers får betala per år för att plugga på Linnéuniversitetet från och med i hösten 2011. Färre studenter från länder utanför EU eller ESS väntas söka sig till Sverige då avgifterna införs.
Växjö • Publicerad 31 december 2010
Foto: 

Under hösten har knappt 500 så kallade freemovers pluggat på Linnéuniversitetet, framför allt från länder som Indien, Pakistan och Kina. Linnéuniversitetet har utbytesavtal med drygt 500 så kallade partneruniversitet i världen, se kartan. Men studenter från andra länder har ändå kunnat plugga i Sverige utan att behöva betala någon kursavgift. Tills nu.

När det gäller prislappen för studenterna har universitetet enligt Margareta Nordstrand, chef för studerandeavdelningen, utgått från vad universitetet får i bidrag för de svenska studenterna. Dessa så kallade prislappar har bestämts av utbildningsdepartementet.

Annons

– Vi tog de prislapparna och lade på en administrativ avgift på 35 000 kronor. Där ingår kostnader för till exempel rekrytering och stöd vid mottagandet av studenten.

– Det har inte varit synligt tidigare att det är dyrt att läsa till exempel design.

Att det blir färre studenter när de nya reglerna införs är Margareta Nordstrand övertygad om.

– Men det är inte upp till mig som tjänsteman att ha synpunkter på att det blir avgifter.

Redan i juni 2008 föreslog regeringen att freemovers ska betala för studier i Sverige och i februari 2010 togs beslutet. Bland de remissinstanser som var negativa till förslaget var Sveriges för- enade studenter, SFS, som befarade att internationaliseringen på lärosätena skulle minska. Ulrika Ehrenstråhle, ordförande för föreningen Växjö internationella studenter VIS, tror också att antalet freemovers kommer att minska.

– Det blir en kostnadsfråga och det är tråkigt. Vi strävar efter mångfald bland studenterna.

Enligt Margareta Nordstrand var 422 studenter registrerade i Växjö och 50 i Kalmar under vårterminen 2010. Av dem var nio av tio från länder som med de nya reglerna blir betalningsskyldiga. Ungefär lika många har pluggat under hösten.

Ansökningstiden till vårterminens kurser är öppen till den 17 januari.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons