Annons

Promenaden närmare sjön

Nya bryggor och en promenadsträcka som går närmare sjökanten. Arbetet vid Skogsudden pågår för fullt.
– Sista oktober ska allt vara klart, säger arbetsledaren Patrik Ivansson, och hoppas att avspärrningarna respekteras fram till dess.
Växjö • Publicerad 16 augusti 2010
Vid Skogsudden får flanörerna en ny genare väg precis intill sjön, till glädje för de som tyckte omvägen bort mot tennisbanorna varit mörk och tråkig. Andreas Olofsson skapar nya bryggor ut i sjön, vilka också förbereds för eventuell belysning längre fram. Foto: Linn Hedesström Blad
Vid Skogsudden får flanörerna en ny genare väg precis intill sjön, till glädje för de som tyckte omvägen bort mot tennisbanorna varit mörk och tråkig. Andreas Olofsson skapar nya bryggor ut i sjön, vilka också förbereds för eventuell belysning längre fram. Foto: Linn Hedesström BladFoto: Linn Hedesström Blad

De som går, cyklar eller springer runt Växjösjön får använda sig av den provisoriska vägen ett tag till. Ordinarie sträcka är avstängd för att arbetet ska kunna fortgå obehindrat och ingen ska råka illa ut när Lasse Olofsson kommer körande med sin stora grävmaskin. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska sätta ner skopan på rätt plats i ett trångt område där inga träd får komma till skada, men han gillar sitt jobb.

- Det är väldigt kreativt det här. Det är annat än att sitta på ett vanligt vägbygge, säger Lasse Olofsson.

Annons

Han är en av dem som jobbar med att göra Växjösjöns omgivningar mer attraktiva, i ännu ett av Växjö kommuns projekt runt sjön. Den här gången sker det i samarbete med Södra, som är med och tar en del av kostnaderna på totalt runt fem miljoner. Södra äger delar av marken och får samtidigt en ny infart från Vallviksvägen till sin stora kontorsbyggnad. En trottoar ska också skapas längs Vallviksvägen.

När allt är klart i höst kan flanörer och motionärer njuta av en vägsträcka som går närmare sjökanten och vila sig på någon av de stora träbryggorna av ek som löper ut i sjön.

Under senare år har mycket förändrats runt Växjösjöns stränder och det som nu sker vid Skogsudden ingår i detaljplanen för Välludden. När det området är färdigbyggt med bostäder och annan verksamhet behövs den damm, som nu också skapas för att rena dagvattnen från Teleborg innan det rinner ut i sjön.

Arbetet vid Skogsudden är det sista aktuella projektet runt sjön, men idéer finns om en fortsättning förklarar kommunens tekniske chef Kjell Gustafsson. Det gäller området vid fiskevårdsföreningens röda bodar, där det också skulle kunna bli bryggor ut i sjön och nya grillmöjligheter.

-En mötesplats med kanske roddbåtar och trampbåtar, säger Kjell Gustafsson.

Till det finns ännu inga pengar, men idéer frodas alltså. Det gäller också sjön Trummen, där delar av promenadvägen behöver förbättras och där man även diskuterar någon form av utsmyckning. Runt Växjösjön fortsätter Art Site med nya konstnärsprojekt och omröstningar bland invånarna och för Trummen diskuteras en Land Art, där naturen själv kan omvandlas till landskapskonst. Men det är en annan historia, som ännu bara är på idéstadiet.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons