Annons

Prostitution på Växjökrogar

Det kan ha förekommit prostitution på Harrys Pub och Restaurang i Växjö. Det säger nu delägaren och chefen Jonas Sjökvist.
– Det är beklagligt om någon känner sig kränkt och orättvist behandlad.
Växjö • Publicerad 23 mars 2012
Harrys i Växjö. Foto: Filip Sjöfors
Harrys i Växjö. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Smålandsposten berättade i tisdagstidningen att flera asiatiska kvinnor nekats komma in på Harrys på grund av sitt ursprung och att detta enligt vakterna skulle ha bland annat med könshandel att göra.

Då hade Jonas Sjökvist inga uppgifter om att prostituerade raggade kunder på hans pub.

Annons

Idag säger han:

– Vi har fått indikationer från polisen att det på krogar i stan sker handel med sexuella tjänster. Polisen har också bekräftat att det förekommit hos oss efter samtal med gäster, säger Jonas Sjökvist.

Har ni på Harrys inte själva märkt detta?

– Det har inte kommit till min kännedom i alla fall.

Många läsare har hört av sig till Smålandsposten.

En person berättar så här om en kväll på Harrys:

– Det var strax före klockan elva på kvällen. Helt plötsligt dök det in en fem, sex tjejer, långa smala tjejer. Och de var inte asiater. I deras följe fanns en man.

– Kvinnorna börjar helt enkelt ragga kunder. Jag reagerade väldigt starkt.

Han menar att han kanske var extra observant eftersom han har flerårig erfarenhet från säkerhetsbranschen.

– En av kvinnorna satte sig hos en äldre man intill mig. Då uppstod en konflikt. Mannen blev arg. Då rusade kvinnornas följeslagare fram och börjar stormskälla på kvinnan, han skulle liksom rädda situationen och ville bjuda den utsatte på öl.

Annons

Personen berättar sedan att mannen också skällde på de andra kvinnorna och dirigerade ut dem till män vid borden.

– Det var just beteendet, att han styrde ut kvinnorna till gästerna. De här unga tjejerna satt i knäet på äldre män. Allt var ju så uppenbart.

Sedan hävdar Smålandspostens uppgiftslämnare att han själv höll på att råka illa ut. En av vakterna frågade: ”Vad glor du på?” och ”Du ska inte stirra på folk”

– De skulle slänga ut mig. Då sa jag: ”jag kan gå själv.”

Övriga vittnesmål pekar på samma tillvägagångssätt. Män som dirigerat ut kvinnor till gästerna.

– Fy fan. Då är det ännu mer obehagligt. Det där var något nytt för mig, säger Jonas Sjökvist.

– Vi tar starkt avstånd från sexuell handel på krogen. Det är vår policy att gästerna ska känna sig trygga och säkra och inte behöva konfronteras med personer som erbjuder sådana här tjänster.

Och då har ni vid flera tillfällen infört ett generellt förbud för asiatiska kvinnor att komma in?

– Det har vi inte gjort. Det har uppstått missförstånd. Det är mycket beklagligt om någon känner sig kränkt och orättvist behandlad.

Han tror att vakterna vid dessa tillfällen helt enkelt varit extra ”på tårna” för att förhindra eventuell sexhandel. Och då har det gått fel.

Annons

För att visa att mångkulturen också gäller på Harrys hänvisar Jonas Sjökvist till mingelbilder på restaurangens hemsida och facebooksida där folk av olika nationaliteter syns.

– Det förekommer också asiater där

Polisens informationschef Robert Loeffel vill bara säga att polisen kan informera krogägare om man misstänker att det förekommer oegentligheter, exempelvis könshandel.

– Men vi avgör inte vilka gäster krogarna ska släppa in.

Han vill inte svara på frågan om det finns pågående spaning på organiserad prostitution.

Finns det prostitution i Växjö?

– Information om sådan cirkulerar men om det verkligen är så är en annan femma. Men det skulle vara förvånande om Växjö skulle vara mer befriat från detta än andra städer av samma storlek.

Polisen utreder nu om Harrys gjort sig skyldigt till olaga diskriminering efter att vakterna helt godtyckligt stoppat flera asiatiska kvinnor i dörren.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons