Annons

Protester inom alliansen mot M-utspel om äldreomsorgen

Moderaternas debattartikel om framtidens äldreomsorg har väckt reaktioner – även inom alliansen.
– Det är inte rimligt att tala om att vi inte har råd att erbjuda en äldrevård med hög kvalitet, säger René Jaramillo (KD).
Växjö • Publicerad 25 juli 2012
Foto: 

Förra veckan publicerade Smålandsposten Bo Franks och Catharina Carlssons (M) debattartikel om framtidens äldreomsorg: Högre krav från äldre och anhöriga på särskilda boenden, och en hemtjänst som enbart ägnar sig åt sjukvårdande uppgifter. Civilsamhället kommer att behöva sköta delar av det som hemtjänsten gör i dag.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, från opposition och allmänhet.

Annons

Nu har även allianspartierna gett sig in i debatten. Ingvar Karlsson, ordförande för Centerpartiet i Växjö, protesterade på Lobbyn i Smålandsposten i går mot att hemtjänsten enbart ska vara sjukvårdande, och Kristdemokraternas René Jaramillo svarade i sin tur med ett filmklipp på Kristdemokraternas hemsida. Där förklarar han att Kristdemokraterna i Växjö delar Moderaternas syn på utmaningarna inom äldreomsorgen, men definitivt inte visionen.

– Vi tycker att äldreomsorgen är en del av kärnverksamheten, säger han i filmen.

Till Smålandsposten säger han att Växjö har råd att erbjuda äldrevård med hög kvalitet.

– Jag var tvungen att gå ut och säga hur Kristdemokraterna tänker. Vi kan inte vara defensiva här.

– Populism, säger Bo Frank om René Jaramillos inlägg, och fortsätter:

– Att hävda att vi har gott om pengar är inte sant. Vi har lagt en budget tillsammans som går 60–70 miljoner minus.

Han tycker att debatten påminner om Fredrik Reinfeldts utspel om höjd pensionsålder.

– Det är livsfarligt att intellektualisera en problemställning. Vi ville diskutera hur man kan göra de särskilda boendena bättre. Jag tycker också att äldreomsorgen hör till kärnverksamheten. Jag konstaterar bara att hemtjänsten blivit mer sjukvårdande och jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Finns det någon spricka i alliansen?

– Nej, det kan man inte säga. Jag har markerat vad vi tycker. Sedan får vi sätta oss ner och diskutera, säger René Jaramillo.

– Inte alls. Det här tillhör spelets regler, säger Bo Frank.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons