Annons

Rania blev hundbiten

Rania Noman, 32, skulle gå och handla. Då blev hon attackerad av en hund som bet henne i ansiktet.
– Jag är mycket ledsen, säger hon.
Växjö • Publicerad 9 juli 2012
Skadan efter hundbettet syns fortfarande, efter drygt en månad, tydligt och kinden är svullen och öm. Rania Noman är orolig för att märkena kommer att finnas kvar och döljer kinden när hon är ute bland folk. "Jag vill fixa mitt ansikte," säger hon.
Skadan efter hundbettet syns fortfarande, efter drygt en månad, tydligt och kinden är svullen och öm. Rania Noman är orolig för att märkena kommer att finnas kvar och döljer kinden när hon är ute bland folk. "Jag vill fixa mitt ansikte," säger hon.Foto: Olof Elfverson
Rania Noman fick sy flera stygn på höger kind. Ett av såren beskrivs av läkaren som 2,5 centimeter långt och relativt djupt.
Rania Noman fick sy flera stygn på höger kind. Ett av såren beskrivs av läkaren som 2,5 centimeter långt och relativt djupt.Foto: Privat

Rania och hennes familj bor på Sommarvägen i Växjö.

Vid åttatiden fredagen den 1 juni var hon, hennes man Nabil Makic, 33, och deras 9-åriga dotter Raghed Makic på väg ner till Dalbo centrum för att handla.

Annons

När de kom ut på gården där de bor mötte de en kvinna och två män som kom gående i motsatt riktning. Kvinnan höll en större hund, mörk i pälsen, i koppel. De kan inte säga vilken ras det handlar om. Plötsligt gjorde hunden ett utfall.

– Kvinnan höll inte in den, berättar Rania.

Hunden hoppade upp mot hennes ansikte och hon fick ett kraftigt bett i högra kinden.

– Jag vet inte varför den hoppade upp på mig.

Hon fördes i ambulans till Centrallasarett i Växjö och fick sy ihop såren med flera stygn. I dag, en dryg månad senare, syns bettet fortfarande tydligt och kinden är svullen och öm.

– Det här känns inte bra. Jag har fortfarande ont.

Och på nätterna kommer mardrömmarna. Nabil berättar att hans hustru vaknar flera gånger under nätterna och ser framför sig hur hunden hoppar upp och biter henne.

– Hon gråter och är rädd. Hon vågar inte gå ut längre utan att jag följer med. Och vår dotter vågar inte heller gå ut och leka, säger han.

Rania oroar sig också för att skadan i ansiktet kommer att bli bestående och berättar att hon håller för handen när hon går ut.

– Jag vill fixa mitt ansikte, säger hon.

Annons

Direkt efter hundattacken ringde de polisen. Men deras anmälan lades ner direkt. Beskedet från polisen var att det inte var något brott.

– Jag anser att det är absurt att man inte anser att det är ett brott när en hund överfaller en och biter en i ansiktet, säger Ingeli Gräns som arbetar ideellt som stödperson på Brottsofferjouren.

Hon har engagerat sig i familjens situation och har haft kontakt med polisen och försökt få hjälp med ekonomisk ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Men beskedet är att det inte handlar om något brott och att det därför inte kan betalas ut någon ersättning.

– Vi har gjort vad vi har kunnat, säger Ingeli Gräns.

Kvinnan som hade hand om hunden bara försvann från platsen direkt efter attacken - utan att be om ursäkt eller erbjuda någon form av kompensation.

– Jag vill ha en ursäkt. Jag är en människa. Jag kände mig inte som en människa när de bara gick hem, säger Rania.

– Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

– En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan.

Källa: Lag om tillsyn över hundar och katter, 1 § och 19 §.

– 218 personer fick sjukhusvård för hundbett 2001.

– 2011 var motsvarande siffra 326.

Källa: Socialstyrelsen

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons