Annons

Rånmisstänkt släppt efter polisförhör

Efter att den 28-årige mannen erkänt att det var han som tog handväskan i en Växjölägenhet försattes han på fri fot. Men mannen anser att det handlar om en stöld, medan åklagaren rubricerar brottet som rån.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2010

Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz anser att det blev frågan om ett motvärnsrån i samband med tumultet då kvinnan skulle ta tillbaka sin väska.

– Den misstänkte säger dock att han släppte väskan i trapphuset då kvinnan följde efter.

Annons

Brottet inträffade den 31 juli i en lägenhet på Norra Esplanaden i Växjö. Med ledning av signalementsuppgifter och ett vittne riktades misstankarna omgående mot den för polisen välkände mannen.

Den misstänkte mannen har sedan dess varit anhållen i sin frånvaro tills han i dagarna greps. När brottet ägde rum var lägenhetsinnehavaren hemma och dörren var olåst.

– ? Kvinnan såg att dörren stängdes. Hon följde efter mannen och såg att sin väska var försvunnen. Kvinnan kom i kapp i trapphuset och fick tag i mannen, berättar Anna-Karin von Schoultz.

Mannen lyckades dock frigöra sig från greppet och den stulna väskan hittades i trapphuset.

28-åringen har under årens lopp dömts vid 28 tillfällen och senast fälldes han i mars förra året av Växjö tingsrätt. Den gången blev straffet åtta månaders fängelse för bland annat en rad stölder och narkotikabrott.

Men trots det digra brottsregistret valde åklagaren att släppa mannen efter måndagens förhör.

– Det fanns inte tillräckliga skäl för att begära honom häktad. Prövotiden efter den senaste domen gick ut i början av augusti, säger Anna-Karin von Schoultz.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons