Annons

Rätt utbildning lönar sig

Naturvetenskapsstudenter från Haganässkolan och Teknikum tjänar bäst i Kronoberg efter examen. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB).
Växjö • Publicerad 13 januari 2012
Medianlönen för eleverna som slutade på Teknikum för tio år sedan landar på 369 200 kronor.
Medianlönen för eleverna som slutade på Teknikum för tio år sedan landar på 369 200 kronor.Foto: 

Att välja rätt gymnasieprogram har blivit ett allt större hav att navigera i. Numera kan eleverna välja helt fritt vilken skola de vill gå på och det finns många faktorer att ta i beaktning.

Ny statistik från SCB, i samarbete med Svenskt näringslivs Gymnasiekvalitet, visar att val av utbildning i hög grad också bestämmer vad som slutligen landar i plånboken.

Annons

I den färska rapporten granskas medianlönen för personer som tog sin examen år 1999. Kanske något väntat så är det den Naturvetenskapliga linjen som ligger i framkanten.

I Kronobergs län toppar det NV-programmet vid Haganässkolan i Älmhult, tätt följt av motsvarande linjer vid Teknikum och Katedralsskolan i Växjö.

Medianlönen för studenterna som tog examen vid Haganässkolan är 372 000 kronor. På Teknikum landar motsvarande siffra på 369 200 kronor och vid Katedralsskolan 353 600 kronor.

– Det känns jättekul att vara i topp. Däremot är det lite mer komplicerat att svara på hur vi hamnat där, säger Britt-louise Ek-Gustafsson, gymnasiechef på Haganässkolan.

– Jag tror att skolan generellt håller hög kvalité. Vi har en väldigt engagerad lärarkår som varit här länge och hunnit sätta sin prägel på linjerna. Men det är ju eleverna själva som har presterat i näringslivet.

Något som hon får medhåll från Anna-Karin Höjer, chefrektor på Teknikum i Växjö.

– Att vi kommer högt måste ju vara en signal om att vi har rätt ambitioner och det ger tydliga kopplingar till att utbildningen passar arbetsmarknaden, säger hon.

På Teknikum har ledningen och lärarkåren länge arbetat med att eleverna ska ha hög entreprenell kunskap efter examen.

– Vi arbetar med att svara upp till arbetsmarknadens förväntningar, säger Anna-Karin Höjer.

Är det här statistik som ni skolor kan använda för att locka framtida elever?

Annons

– Absolut. Sedan kan det ifrågasättas om hög lön betyder ett lyckat arbetsliv. Man kan ju vara ute efter andra saker också, säger Britt-louise Ek-Gustafsson.

Sämst lönetillväxt på listan har eleverna på estetiskt program på Katedralskolan Växjö, där medianlönen ligger på 265 200 kr kronor.

Henrik Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons