Annons

Regeringen skjuter till miljarder till infrastruktursatsningar i länet

Regeringen satsar närmare 900 miljarder på infrastrukturen.
Då får både nya miljarder till Sydostlänken och början på ett dubbelspår mellan Växjö och Alvesta plats.
– Jag tycker att det vi gör nu är historiskt för Kronobergs och sydöstra Sveriges del, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Växjö • Publicerad 10 juni 2022
Platsen för infrastrukturminister Tomas Eneroths presskonferens var väl vald.
Platsen för infrastrukturminister Tomas Eneroths presskonferens var väl vald.Foto: David Johansson

Efter att riksdagen klubbat kostnadsramen på 881 miljarder kronor äger regeringen frågan om den nationella infrastrukturplanen för 2022-2033. I dagarna håller infrastrukturminister Tomas Eneroth presskonferenser på väl valda platser och presenterar godbitar ur planen.

Budskapet är att regeringen satsar på hela landet.

Annons

På fredagen var han på World Trade Center hemma i Växjö och berättade om pengar till Sydostlänken mellan Älmhult och Karlshamn och dubbelspår mellan Växjö och Alvesta.

– Från regeringens sida valde vi 2018 att ge Trafikverket i uppdrag att titta på kust till kustbanan. Finns det inte skäl att göra förbättringar? De identifierade Växjö-Alvesta som en av de flaskhalsar som finns. I samband med att vi ger klartecken för Räppe station och för triangelspåret i Alvesta så ser vi också till att lyfta in Växjö och Alvesta.

Det handlar dock inte om hela sträckan den här gången utan om en första etapp mellan Växjö och Räppe för 375 miljoner kronor.

När blir det dubbelspår hela vägen?

– Bara det klartecken vi idag ger gör att Trafikverket och regionen kan börja arbeta med även andra delen av sträckan. Jag skulle kunna tänka mig att beskedet borde kunna ges under nästa planperiod, men där är vi ännu inte, säger Tomas Eneroth.

Dubbelspåret fanns inte med när Trafikverket presenterade sitt förslag i våras. Vad har regeringen plockat bort för att det skulle få plats?

– Vi ser från regeringens sida vikten av att tidigarelägga flera järnvägsinvesteringar för att vi måste klara klimatmålen. Det innebär också att vi har skjutit på en del andra saker eller framför allt varit tydliga med kostnadseffektiviseringar i delar som handlar om teknikinvesteringar och annat. Det kommer ni att se när vi presenterar hela nationella planen

Närmare vill Tomas Eneroth inte precisera några eventuellt negativa budskap den här dagen. En positiv inramning garanteras också av att han bjudit med några partikamrater från regionen som hyllar satsningen och vikten av en S-regering.

Per Ribacke (S), kommunalråd Alvesta.
Per Ribacke (S), kommunalråd Alvesta.Foto: David Johansson

– Utifrån Alvestaperspektiv stärker vi oss som ett nav i regionen. Dubbelspåret är fantastiskt viktigt för oss. Kopplat med Sydostlänken och triangelspåret så stärker vi hela regionkärnan som ett logistiknav i södra Sverige, säger Alvestas kommunalråd Per Ribacke (S).

Han anser att det behövs dubbelspår hela vägen, men ser detta som ett viktigt första steg, tillsammans med det mötesspår som ska byggas vid Grönsängen nära Alvesta.

Annons

– Vi är många som ibland har tagit bilen från Växjö till Alvesta för att vi är rädda för att stå till och missa vår anslutning till Stockholm eller komma för sent till Köpenhamn där vi kanske ska flyga. Det här är en viktig satsning för företag och de som arbetspendlar men också för de som reser av annan anledning, säger Malin Lauber (S), oppositionsråd i Växjö,

Malin Lauber (S), oppositionsråd Växjö.
Malin Lauber (S), oppositionsråd Växjö.Foto: David Johansson

Förutom ytterligare två miljarder för att tidigarelägga Sydostlänken, presenterar Tomas Eneroth också satsningar i Blekinge och Kalmar. Det handlar om en motorväg på E22 mellan Ronneby Östra och Nättraby samt att man bygger en ny trafikplats vid Glasporten på väg 25 i Nybro.

Daniel RydströmSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons