Annons

Regionen föreslår avslutad vänskap med Kina

Regionen ska årligen se över sina internationella samarbeten.
I den första någonsin vill man säga upp kinesiska Suzhou som vänort.
– Det tycker jag är bra med tanke på hur det kinesiska styret utvecklats och risken för att vi utnyttjas i propagandasyften, säger Gunnar Nordmark (L).
Växjö • Publicerad 26 augusti 2019

Han har ända sedan Region Kronoberg inledde sitt internationella arbete i Kina varit kritisk men för två år sedan valde han att gå ett steg längre och föreslå en brytning för vänortssamarbetet.

– Jag har blivit allt mer tveksam och jag vill fortfarande att vi ska avsluta det här. Det har blivit uppenbart att folkrepubliken Kina använder den här typen av kontakter vi har med dom för propaganda. Då vill jag inte att vi riskerar att utnyttjas. Sen har vi några exempel på att vi inte kan garantera svenska medborgares säkerhet i Kina längre, säger Gunnar Nordmark.

Gunnar Nordmark (L) ställer sig bakom tjänstemännens förslag att avsluta vänortssamarbetet med Suzhou.
Gunnar Nordmark (L) ställer sig bakom tjänstemännens förslag att avsluta vänortssamarbetet med Suzhou.Foto: Lena Gunnarsson
Annons

Från och med i år ska regionen årligen göra en översyn av sina internationella samarbeten och nu föreslår man att Suzhou inte längre ska vara kvar som vänort.

Bakgrunden är de två ben regionen och dess föregångare regionförbundet etablerade i Kina, dels ett näringslivskontor i Shanghai och dels Suzhou som vänort. Då sågs det som viktigt att via lokala politiker få ingångar till näringslivet och ett vänortssamarbete skulle kunna vara ännu en dörröppnare.

Under 2014 skickade Smålands museum och Regionförbundet en stor glasutställning med knappt 140 objekt till staden som då hade sex miljoner invånare, en utställning som delfinansierades från Kina och kostade 700 000 kronor. Tingsryds nuvarande kommunalråd Mikael Jeansson (S) tillbringade en vecka i staden.

I fem månader var det småländska glaset på besök i Kina, ett exempel där vänortssamarbetet ledde till ett aktivt utbyte mellan Kronoberg och mångmiljonstaden Suzhou. Här fick Smålands museum hem glaset igen.
I fem månader var det småländska glaset på besök i Kina, ett exempel där vänortssamarbetet ledde till ett aktivt utbyte mellan Kronoberg och mångmiljonstaden Suzhou. Här fick Smålands museum hem glaset igen.

När Region Kronoberg nu flyttat över ansvaret för sitt förra näringslivskontor till Almi har vänortssamarbetet blivit hängande menar regionens utvecklingsdirektör Christel Gustafsson.

– Och sen har intresset från regionstyrelsen som äger frågan varit lågt säger hon.

Från kinesiskt håll har det kommit några förfrågningar om Kronoberg kan tänka sig att ta emot delegationer, men de har fått nobben.

– Och det finns heller inga ekonomiska medel avsatta för det. Så vi ställer helt enkelt det här till regionstyrelsen. Om vi ska fortsätta upprätthålla ett vänortssamarbete så ska det vara med kvalitet, säger Christel Gustafsson och avvaktar regionstyrelsens beslut.

Region Kronoberg har inga andra vänorter förutom just Suzhou.

Gunnar Nordmark (L) som alltså protesterat allt kraftigare är positiv till förslaget, oavsett bakgrunden.

– Regionen ska inte bedriva utrikespolitik men vi måste ändå kunna stå upp för de värderingar vi har i Sverige kring demokrati och mänskliga rättigheter. Utvecklingen i Kina har under de senaste tio åren varit förfärlig när det gäller detta, säger han.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons