Annons

Rekordmånga obehöriga elever

Rekordmånga elever som sökt kommunala gymnasieutbildningar är obehöriga.
Växjö • Publicerad 31 mars 2012

Antalet förstahandssökande till de tre kommunala gymnasieskolorna är just nu 1 028 stycken vilket är något färre än i fjol. Av dessa är 243 obehöriga.

En hög siffra jämfört med tidigare år, menar Margaretha Prim, intagningsansvarig på gymnasieförvaltningen.

Annons

Denna första preliminära intagning är baserad på elevernas betyg från höstterminen.

– Många kan kanske ta sig i kragen under våren och läsa upp betygen en del. Samtidigt har vi elever som ligger på väldigt låga betyg.

Till vissa program är det hälften och till och med mer än så som är obehöriga, främst gäller detta yrkesprogrammen.

Från 10 april har eleverna möjlighet att söka om. Då kan det bli aktuellt för de som inte klarar att läsa upp sina betyg under våren att åtminstone försöka komma in på ett introduktionsprogram på gymnasiet.

– Vissa yrkesprogram har tappat medan andra yrkesprogram har fått en väldig massa sökande, exempelvis VVS-programmet på Teknikum, säger Margaretha Prim.

– Ta sedan frisörutbildningen på Kungsmadskolan där antalet sökande brukar vara tre gånger fler än platserna. På frisörutbildningen finns nu till och med någon ledig plats. Här har stylist-utbildningen lite tagit över lite av den populariteten.

Katedralskolan är lite av en vinnare. Den preliminära intagningen visar på ett 30-tal fler förstahandssökande än i fjol.

– Det är vi förstås nöjda med men också vi har ganska många obehöriga, säger chefsrektorn Yngve Filipsson.

På Kungsmadskolan har antalet sökande gått ned. Chefsrektorn Klas Gummesson tror att detta beror på en kombination av mindre elevkullar och att yrkesprogrammen inte ger grundläggande behörighet till högre studier.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons