Annons

Rektor förde daglig bok över lärares arbetsinsats

Dag för dag skrev rektorn upp vad läraren gjorde och inte gjorde – utan att meddela denne att han observerades.
-Vi ser mycket allvarligt på det och vill ha en skyndsam utredning, säger Eva Arnfelt, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Växjö.
Växjö • Publicerad 7 december 2010

I en anmälan till Kommunhälsan och Arbetsmiljöverket, och ytterligare en till skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö, skriver en lärare att han länge utsatts för negativ särbehandling. Han har varit sjukskriven flera perioder under 2000-talet och riktar skarp kritik mot både skol- och barnomsorgsförvaltningen, rektorer och kollegor.

Det som pågått under hösten är dock allvarligare än det som tidigare hänt honom anser läraren, som i höstas tillträdde ett vikariat på en av Växjös kommunala grundskolor. I efterhand fick han veta att hans förehavanden hade dokumenterats av rektor, dag för dag. Så här kunde det stå i papperen:

Annons

”NN deltar under studiedagen, förutom på morgonen då han är på läkarbesök. Jag upplever att han drar sig undan kollegorna och sitter ofta för sig själv.”

”NN kommer in på rektorsexpeditionen och säger att ’det här var inget vidare’. När jag frågar vad han menar säger han att tjänsten och schemat är det värsta han varit med om, men att personalen är bra.”

”Han suckar ofta när man möter honom och han säger ofta att det är jobbigt, även på arbetslaget.”

Enligt Eva Arnfelt på Lärarförbundet finns kulturen att dokumentera inom skola och barnomsorg, där chefer blir uppmanade att göra det. Men att det sker utan lärarens vetskap har hon inte tidigare varit med om. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns också ”kontroll av arbetstagaren utan dennes vetskap och med skadande syfte” med som ett exempel på kränkande särbehandling.

-Det här är inte gjort i gott syfte. Det är bara negativt som står där. Vi ser mycket allvarligt på det och begär hos hans närmaste chef att lärarens arbetsmiljö skyndsamt undersöks.

Läraren är nu sjukskriven igen och hans vikariat på den aktuella skolan går ut efter höstterminen. Vad som händer efter det är ännu oklart, men Lärarförbundet har hela tiden funnits med när lärarens ärende diskuterats.

Rektorn som bokfört lärarens beteende säger att han måste göra det eftersom det handlat om ett placeringsärende, men att han försökt göra det så värderingsfritt som möjligt. Han säger att han inte kan komma ihåg om han meddelat läraren i förväg, men att denne inför olika möten i efterhand fått tillgång till anteckningarna.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons