Annons

Revisorer räknade lunchgästerna

Medan Skatteverkets revisorer provade restaurangens mat räknades antalet lunchgäster. Totalt åt 58 gäster – men enbart 37 registrerades i företagets kassaregister.
Växjö • Publicerad 9 december 2011

Skatteverkets beslut innebär att ägaren tvingas betala 100 000 kronor ytterligare i mervärdesskatt och 15 000 kronor i skattetillägg för oredovisade intäkter. Efter revisionen upptaxerades restaurangens ägare och nyligen avslogs överklagandet av Förvaltningsrätten i Växjö.

Lunchräkningen pågick under en timme och antalet gäster jämfördes med den elektroniska journalens uppgifter. Det visade sig att många av gästerna inte registrerats.

Annons

Skatteverkets granskning visade också att restaurangens bruttovinst enbart låg på 34 procent. Enligt branschförbundets nyckeltal uppgår den genomsnittliga bruttovinsten till uppåt 65 procent.

Restaurangens ägare påstod i sitt svar till skattekontoret i Växjö att lönsamheten var dålig. Billig lunch, dyra inköp och få gäster är ingen lyckad kombination. Dessutom blev det ofta rejäla portioner.

-Gästerna var grovarbetande män där en portion kostade betydligt mer, framhöll restaurangens ägare.

Skatteverket godtog dock inte helt och hållet förklaringarna till den låga bruttovinsten.

”I din restaurang förekommer det även alkoholförsäljning där bruttovinsten är betydligt högre än för mat”, påpekade Skatteverket.

Restaurangägaren kontrade med att det inte funnits några ekonomiska problem om hon haft alla de pengar som Skatteverket anser saknas i redovisningen.

Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och slår fast att ägaren även skall betala straffskatt i form av skattetillägg.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons