Annons

Riksåklagaren vill ha HD-prövning av polismans mc-jakt

Polismannen struntade i vakthavande befäls order om att avbryta jakten på en flyende motorcyklist. Trots det friades polisen av hovrätten.
Nu har riksåklagaren beslutat att driva fallet till Högsta domstolen.
Växjö • Publicerad 1 december 2011

Riksåklagaren anser att hovrättens dom "på ett olyckligt sätt sänder ut felaktiga signaler om att det i princip kan vara straffritt att bryta mot för polisverksamheten mycket väsentliga regler".

Nyligen berättade Smålandsposten att Utvecklingscentrum i Malmö ville att fallet skulle prövas av HD. Nu går riksåklagaren på samma linje.

Annons

Det var en Kronobergspolis som i augusti 2009 jagade en motorcyklist som vägrat stanna vid en kontroll på Teleborg i Växjö. Polisjakten pågick i drygt åtta kilometer.

Vid Skirs vägskäl beslutade vakthavande att förföljandet skulle avbrytas. Trots ordern ökade polismannen hastigheten till 213 km/h innan motorcyklisten körde av vägen i Rinkaby.

Växjö tingsrätt dömde polismannen för tjänstefel, medan hovrätten friade. Vid två tillfällen prejades dessutom motorcyklisten utan att polismannen fått klartecken av vakthavande polisbefäl. Riksåklagaren påpekar att rapporteringsskyldigheten är absolut tvingande.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons