Annons

Robinson är en av Växjös hemlösa: ”Samhället behandlar mig bra”

De senaste dagarna har bland annat plastpåsar med diverse saker synts i närheten av Växjösjön.
Sakerna tillhör Robinson, en hemlös man i 50-årsåldern.
Växjö • Publicerad 5 augusti 2020
Robinson berättar att han har varit hemlös i tre år.
Robinson berättar att han har varit hemlös i tre år.Foto: Ebba Sund

Tidigare i somras höll Robinson till i Linnéparken. Där hittade han skydd och en plats att förvara sitt bagage på. Men efter ett tag, när polisen agerade, fick han flytta därifrån, berättar han.

– Jag byggde en liten koja. Men jag fick inte vara där, eftersom det är många barn där, vilket jag förstår, säger Robinson som inte vill ha med sitt hela namn i tidningen.

Annons

Enligt svensk lag är det fullt lagligt att sova utomhus på till exempel en parkbänk.

– Så länge det inte är privat mark kan man sova var man vill. Men om folk börjar känna någon slags obehag eller om det finns några andra anmärkningar, brukar vi avvisa från platsen, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg.

Det är Robinsons plastpåsar, cykelkorgar och en släpkärra fylld med kläder som finns vid Växjösjön.
Det är Robinsons plastpåsar, cykelkorgar och en släpkärra fylld med kläder som finns vid Växjösjön.Foto: Ebba Sund

Robinson berättar att han har varit bostadslös i tre år. Innan dess bodde han i Borgholm, men fick flytta till Växjö för att ta hand om sin mamma.

– När hon avled förlorade jag tak över huvudet. Men jag har grejer kvar. De tillhörde min mamma och de betyder väldigt mycket för mig, säger Robinson.

Bland annat plastpåsar, cykelkorgar och en släpkärra fylld med kläder kan hittas vid Växjösjön.

– Det är mina grejer alltihop. Jag gömmer mycket vid träd och buskar, för att inte bli rånad, säger han.

Robinson berättar att han gärna gömmer sitt bagage.
Robinson berättar att han gärna gömmer sitt bagage.Foto: Julia Ornat

Enligt Rizana Mustedanagic, avdelningschef på förvaltningen Arbete och välfärd i Växjö kommun, finns det olika skäl till varför man kan behöva hjälp med boende. Det finns exempelvis våldsutsatta personer som riskerar att bli bostadslösa. Missbruk eller psykisk ohälsa kan göra det svårt att behålla ett boende. Man kan också ha ekonomiska svårigheter och inte kunna få eget bostadskontrakt på grund av skulder.

– Vi har haft många som har sökt sig till oss föregående år, men vi tycker att bostadsmarknaden har förbättrats.

Rizana Mustedanagic är avdelningschef på förvaltningen Arbete och välfärd.
Rizana Mustedanagic är avdelningschef på förvaltningen Arbete och välfärd.Foto: Julia Ornat

Dock finns det inget härbärge i Växjö, där hemlösa får tak över huvudet för natten, utan att först söka sig till socialtjänsten.

– Vi har plats och kapacitet inom vår akuta verksamhet och vi brukar också söka upp nya personer som dyker upp i stan och sover ute och erbjuda insatser. Kommer man till oss och ber om ett akut boende så löser vi det. Det finns också Diakonicentrum och Röda Korset som hjälper till med annat.

Annons

För att kunna få hjälp med boende finns det krav, berättar Rizana Mustedanagic.

– Man ska delta i en utredning och berätta om sin ekonomiska situation. Man ska också sköta sitt boende och betala hyra till socialtjänsten. Om man har problem med missbruk, är det en kombination av boende och hjälp med missbruket som erbjuds. För att få ekonomiskt bistånd ska man delta i någon slags aktivitet om dagarna.

Robinson berättar att han har sökt hjälp hos socialtjänsten, men att han inte har velat anpassa sig efter vissa av kraven och har därför inte kunnat få ett boende.

– De kräver vissa grejer som inte passar mig. Men de resurser och hjälporganisationer som finns här i Växjö är inget att klaga på. Samhället behandlar mig bra, säger Robinson.

”Det jag verkligen behöver är tak över huvudet” säger Robinson.
”Det jag verkligen behöver är tak över huvudet” säger Robinson.Foto: Ebba Sund
Julia OrnatSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons