Annons

Rot- och rutavdrag för 300 miljoner

Allt fler använder sig av rot- och rutavdrag. Bara i Kronoberg betalades det förra året ut över 300 miljoner kronor i skattereduktion för rotarbeten. Det visar ny statistik från Skatteverket.
Växjö • Publicerad 13 januari 2012

För hushållsnära tjänster – så kallade rutavdrag – betalade Skatteverket ut 19 miljoner kronor i länet.

I hela landet gjordes avdrag för sammanlagt över 15 miljarder kronor under 2011. Av det står rotarbete för cirka 13,6 miljarder kronor och rutarbete för 1,8 miljarder kronor.

Annons

Rot - och rutavdrag är allra vanligast i Alvesta och Älmhult. Där var antalet utbetalda rotavdrag cirka 32 miljoner respektive 30 miljoner kronor.

I Kronobergs län använde sig sammanlagt närmare 24 000 personer av rotavdrag medan 5 600 personer köpte någon form av hushållstjänster.

Hela 1 500 företag utförde ett rotarbete eller en hushållstjänst. Motsvarande siffra för hela landet var cirka 80 000 företag.

Kronobergarna ligger dock i lä jämfört med personer i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala som är de flitigaste nyttjarna av skattereduktionen. Stockholms län står för mer än en fjärdedel av de totala utbetalningarna under 2011.

Henrik Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons