Annons

Rövboll förbjöds

När eleverna på Hovshagaskolan lekte rövboll på rasterna agerade lärarna. I dag är leken förbjuden.
– Det såg oskyldigt ut, men sedan förstod vi vad det handlade om.
Växjö • Publicerad 3 december 2010

Annika Noresson, rektor på Hovshagaskolan, upplever att förbudet mot leken, som går ut på att skjuta straffar på den förlorande målskytten, har gett resultat. De arbetar aktivt med likabehandlingsplanen och har sedan upptäckten av rövboll för några år sedan, inte märkt av något liknande.

– Vi jobbar hela tiden för att upptäcka det som händer. Det räcker med att använda sin fantasi för att förstå vad maktlekarna kan gå ut på, säger hon.

Annons

Flera av rektorerna i kommunen har aldrig hört talas om begreppet maktlekar, de känner inte heller igen lekarna som sådana.

– Jag har faktiskt aldrig hört talas om det, men det påminner om härskartekniker och de finns ju överallt, säger Judit Beres-Lagerqvist, rektor på Arabyskolan.

Anna Lagrelius, fritidsledare på Arabygården, har däremot stött på maktlekar bland de unga.

– De poppar upp lite då och då, när någon fått reda på hur man utför en sådan lek. Det är inte tillåtet hos oss och när vi upptäcker det, stryper vi det direkt.

Framför allt känner hon igen den så kallade invigningsleken, där den person som klippt sig får ett slag i nacken.

– Det dyker upp ibland, men det är på en sådan nivå att det aldrig blossar upp ordentligt, säger hon.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons