S föreslår en skattehöjning i Växjö

Socialdemokraterna i Växjö föreslår att skatten höjs i kommunen nästa år.
Det presenterade partiet vid en pressträff på tisdagen.
Växjö • Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Malin Lauber (S), Gunnar Storbjörk (S), Rose-Marie Holmqvist (S), Tony Lundstedt (S) och Tomas Thornell (S) vid pressträffen på tisdagen.
Malin Lauber (S), Gunnar Storbjörk (S), Rose-Marie Holmqvist (S), Tony Lundstedt (S) och Tomas Thornell (S) vid pressträffen på tisdagen.Foto: Per Jodenius

I sitt förslag till budget för 2019 i Växjö kommun föreslår partiet att kommunalskatten höjs med 38 öre per intjänad hundralapp. Det skulle ge kommunen ökade skatteintäkter på 76 miljoner kronor per år.

Det extra tillskottet till kommunkassan ska främst gå till satsningar på skolan och omsorgen. Partiet vill göra tillskott till de två förvaltningarna med cirka 222 miljoner kronor nästa år. Varav 172 miljoner till utbildningsnämnden och 50,5 miljoner till omsorgsnämnden.

– Vi presenterar ett budgetförslag med tydliga satsningar på skolan. Det är viktigt att få upp den låga elevpengen ordentligt och att prioritera barnen och skolan är den bästa framtidsinvesteringen vi kan göra, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och kommunalråd.

Malin Lauber (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och kommunalråd i Växjö kommun.
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och kommunalråd i Växjö kommun.Foto: Per Jodenius

Det är inte första gången Socialdemokraterna föreslår en skattehöjning i kommunen. Det har de gjort de senaste åren.

– Vi vill stärka välfärden och vi behöver dessa pengar för att kunna ha den höga ambitionsnivå som vi vill ha, säger Malin Lauber.

Växjö har över en miljard i kommunkassan, kan ni inte plocka pengar där ifrån?

– Det är engångsintäkter från när kommunen har gått med vinst och de pengarna kan vi inte använda till den löpande verksamheten. Man kan jämföra detta med en persons privatekonomi, om du har en soffa som du säljer och köper mat för pengarna. När de pengarna är slut måste du sälja något mer, det vill säga det som du använder till mat, hyra och sådant måste vara pengar du får in kontinuerligt. Det är samma med kommunens ekonomi, den dagliga driften kan bara drivas med intäkterna.

Smålandsposten har tidigare rapporterat att S och V inte längre samarbetar kring budgeten. Vilket är första gången på väldigt många år.

– Vi i arbetarekommunens styrelse beslutade att vi skulle lägga fram en egen budget. Vi tror att det blir tydligare för väljarna vad respektive parti vill. Vi har haft ett gott samarbete med Vänsterpartiet och vi hade goda samtal vid budgetberedningen, säger Gunnar Storbjörk (S), ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.

– Det är inte realistiskt att tro att vi kommer att få egen majoritet efter valet, men vi är öppna för att diskutera ett samarbete med alla partier utom med SD. Sedan är det kan lättare att komma överens med vissa partier framför andra, fortsätter han.

De blågröna partierna föreslår ingen skattehöjning. Tror ni att det går att inleda ett samarbete med något av majoritetspartierna när ni skiljer er så mycket åt när det gäller ekonomin?

– När vi på valnatten ser vilka majoriteter som är möjliga kan vi inte hålla på med blockpolitiken längre. Då måste vi bilda den bästa möjliga majoriteten för Växjö och om det är så att vi måste förhandla om någon del av budgeten med något parti, ja då får vi göra det då, säger Malin Lauber.

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.